Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ралито при петрола помага на Exxon и Chevron да отбележат силни парични потоци

И при двете компании основна роля за ръста на паричния поток играе рязкото съкращаване на разходите

Ралито при петрола помага на Exxon и Chevron да отбележат силни парични потоци

Снимка: Bloomberg L.P.

Американските петролни компании Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. успяват да генерират най-големия си паричен поток от над година през първото тримесечие, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Нарастването на петролните цени и търсенето на химикали, използвани при производството на пластмаса, успява да компенсира загубите от рафинирането, което се отразява и върху отчетите на двете най-големи енергийни компании в САЩ.

Въпреки че печалбата на Exxon и Chevron за първото тримесечие успява да покрие очакванията на анализаторите, акциите на втората компания поевтиняват с близо 3 на сто, тъй като тя разочарова инвеститорите, които очакваха да продължи с обратното изкупуване на акции. Цената на книжата на Exxon се понижава с 0,5% в часовете преди старта на редовната сесия, като концернът също отчете загуба при своите операции, свързани с рафинирането.

Компаниите от Big Oil ( най-големите петролни производители в света - BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Total, and ConocoPhillips – бел. ред.) отново се връщат към печалба на фона на 30-процентното поскъпване на петрола през последните месеци, който сега се търгува при цени около 65 долара за барел.

Exxon отчита близо 6 млрд. долара свободен паричен поток – първият положителен знак за компанията от края на 2018 г. Показателят при Chevron е малко по-скромен – 3,4 млрд. долара за първото тримесечие, което е достатъчно за компанията да покрие увеличението на дивидента.

И при двете компании основна роля за ръста на паричния поток играе рязкото съкращаване на разходите.

Печалбата на Exxon възлиза на 64 цента на акция, което е повече от очакваните от анализаторите 61 цента на акция. Операциите по проучване и сондажи стоят в основната на печалбата, както и високите цени на химикалите, които компенсират загубите в други звена.

Рязката промяна при Exxon след серията от загуби през миналата година ще помогне на компанията да спечели отново доверието на инвеститорите. За разлика от европейските ѝ съперници в лицето на Shell и BP, Exxon не намали дивидента през 2020 г., като това решение явно си е заслужавало – заемите нарастват с 40 на сто до около 70 млрд. долара.

Коригираната печалба на Chevron за акция възлиза на 90 цента за дял, което отговаря на средната прогноза на анкетирани от Bloomberg пазарни експерти. Резултатът показва, че най-мрачните времена за сектора около пандемията вероятно остават зад гърба на компаниите.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones изтри над 530 пункта и записа най-лошата си седмица от октомври