Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Растящите цени на газа притесняват и американската индустрия

В страната се чуват призиви за ограничаване на износа, а добиващите компании виждат решението в повече разрешителни за добив и повече инфраструктура

Растящите цени на газа притесняват и американската индустрия

Снимка: Bloomberg LP

Растящите цени на природния газ увеличават разходите за транспорт и производство и вече започват да притесняват и индустрията в САЩ, пише Ройтерс. В момента американските производители на втечнен газ изнасят много по-големи количества към Европа след наложените над Русия санкции и това също влошава ситуацията.

От началото на годината цената на природния газ в САЩ се е удвоила - темпът е много по-бърз отколкото при цените на горивата, който разгневи американските потребители. Много представители на големи компании започват да коментират, че САЩ може би трябва да ограничи износа, за да гарантира цените в страната. Или поне докато не бъдат попълнени резервите от газ в САЩ.

Още по темата

Самите газови компании обаче предлагат друго решение - повече разрешителни за проучвания и добив и по-голям капацитет за износ. Високите цени на суровината всъщност насърчават сектора да се разширява, но повечето планирани проекти няма да бъдат в експлоатация преди края на годината, а за някои хоризонтът е дори 2024 година.

В момента няма достатъчно инфраструктура, която да поеме увеличение на добивите. Лошото време в началото на годината също сви малко добивите и увеличи търсенето, допълва още Ройтерс.

В САЩ се опасяват от растящите цени на газа, но те са далеч по-ниски от тези в Европа или Азия. В петък американският природен газ се търгуваше за малко под 8 долара за милион британски термални единици (28,2 куб. метра) спрямо 31 долара в Европа и 24 долара в Азия. В началото на 2022 година обаче цената в САЩ беше едва 3,73 долара за милион британски термални единици.

Цена от 20 долара за милион британски термални единици ще охлади търсенето на природен газ от САЩ, допълват още анализаторите.

Очакванията на експертите са, че голямото търсене на газ в Европа държи повишени цените на газа в световен мащаб. Това може да доведе до забавяне на ръста в индустрията и отказ на компаниите да откриват нови работни места.

По отношение на потребителите може да се очаква сериозно повишение на разходите за отопление през следващата зима.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 постигна ръст в трета поредна сесия