IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите разходи подкопават маржовете на Caterpillar

Най-големият производител на минни и строителни машини в света обяви печалба, която надмина очакванията на анализаторите

22:15 | 30.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Caterpillar предупреди, че растящите разходи ще навредят на маржовете ѝ през третото тримесечие въпреки повишаването на цените от производителя на тежка техника, предава Bloomberg.

Най-големият производител в света на минни и строителни машини обяви печалба за второто тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите на фона на растящото търсене на жълтите камиони и булдозери на компанията.

Умереният ръст на маржовете спрямо миналото тримесечие ще се дължи основно на компенсиране на служители.
Caterpillar, която е смятана за барометър в индустрията, се възползва от повторното отваряне на икономиките, което увеличава поръчките на оборудване тази година. Търсенето помага и за повишаване на цените, тъй като бизнесът не успява да отговори на темпото и инфлацията се ускорява.

Перспективите бяха обявени седмица след като ръководителят на най-големия производител на злато Newmont съобщи, че минната индустрия започва да наблюдава цикличен натиск върху разходите за труд, енергия и суровини.

„През третото тримесечие очакваме леки насрещни ветрове, а следователно и свиване на маржовете“, коментира главният финансов директор Андрю Бонфийлд. „Най-големият фактор за нас са ръстовете на нематериалните разходи тази година – става дума за краткосрочни стимулиращи компенсации, които са по-голямо затруднение за маржовете за нас“, допълни той.

Книжата на Caterpillar поевтиняха с 2,1% в началото на борсовата търговия в Ню Йорк.

Компанията съобщи, че ръстовете на цените, въведени в средата и началото на годината, ще неутрализират разходите за суровини. Caterpillar е голям потребител на стомана за производството на машините си, а цените в САЩ на метала са нагоре с почти 90% от началото на 2021 г.

Инвеститорите наблюдават Caterpillar за признаци дали търсенето устоява на фона на продължаващите затруднения заради коронавируса в много индустрии.

Макар че растящите цени на суровините и силното строителство налагат смяна на остаряващото оборудване, вирусът и притесненията заради инфлацията хвърлят сянка върху перспективите пред икономиката.

Растежът на американската икономика не можа да отговори на очакванията през второто тримесечие, след като последиците от затрудненията пред снабдителните вериги бяха усетени в редица индустрии.

Коригираната печалба за второто тримесечие е достигнала 2,60 долара на акция, което представлява ръст спрямо 1,27 долара година по-рано. Анализатори, участвали в допитване на Refinitiv, очакваха средна печалба от 2,40 долара на акция. 

Приходите от продажби на оборудване са нараснали с 31% на годишна база през тримесечието до 12,2 млрд. долара, подкрепени от по-силното търсене в Северна и Латинска Америка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още