IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разединените Американски Щати

Доналд Тръмп говори пред нацията и успя да задълбочи вече силното разделение в обществото - една реч на пропуснатите възможности

13:38 | 05.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп&nbsp;пренебрегна демонстративно протегнатата ръка на Пелоси. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп пренебрегна демонстративно протегнатата ръка на Пелоси. Снимка: Bloomberg

Изявите на бившите императори на Рим вероятно са били доста сходни: американският президент възхвалява собствените си постижения в продължение на час и половина, реди суперлатив след суперлатив, прекъсван само от овациите на републиканците, които изразяват ентусиазма си чрез викове.

Кой може да обвинява Доналд Тръмп? Това беше истинско удовлетворение за президента. Той произнесе речта си „За състоянието на съюза“ на мястото, на което демократите започнаха процедурата по импийчмънт срещу него няколко седмици по-рано. Пращящ от сила президент, републиканци, изцяло отдадени нему, и почти плахи демократи - това е картината, която Конгресът на САЩ предложи във вторник. Според човека в Белия дом девет месеца преди изборите той живее в най-добрия възможен свят - по няколко причини. 

Първо, демократите се самоизяждат, а последното доказателство за това е хаосът в първичните избори в Айова. Как една партия може да ръководи световна сила, ако дори не е в състояние да организира вот в щат с едва три милиона граждани?

Второ, импийчмънтът се провали, републиканците ще го приключат в сряда с мнозинството си в Сената, а президентът без съмнение ще използва тази победа за предизборната си кампания.

Трето, американската икономика е в стабилна форма, поне що се отнася до основни данни. А досега американците не са отказвали втори мандат на президент, докато икономиката е в разцвет.

На четвърто място, Тръмп получава одобрение от 49 процента според актуално проучване на Gallup – най-високата степен на одобрение от момента на встъпването му в длъжност, което също означава, че изчислението на демократите, че общественото мнение ще бъде насочено срещу Тръмп преди изборите, не се оказва вярно.

Речта за „Състоянието на Съюза“ беше израз на самоувереността на президента - и неговите последователи - една истинска демонстрация на сила. Той отново е направил Америка велика, „годините на икономически упадък приключиха“, а САЩ, благодарение на „политиката Америка над всичко", били по-силни от всякога. Това бяха централните изявления на президента. По същество това беше същата реч, която Тръмп произнесе в Давос - и това ще бъде звукът през предстоящите месеци до президентските избори на 2 ноември.

Нито дума за Европа

Но третата реч на Тръмп за състоянието на нацията беше реч на пропусната възможност. Той можеше да използва позицията си във властта, за да покаже величие вместо сила, като каже поне една или две смислени срички в тази насока. Президентът пропусна възможността.

Пелоси демонстративно къса копието на речта на Тръмп. Снимка: БГНес

Една сцена в края на произнасянето на речта показа какво е състоянието на Конгреса в ерата на Тръмп. След като президентът каза последните думи, Нанси Пелоси, лидер на демократичното мнозинство в Камарата на представителите, демонстративно разкъса ръкописа на речта. Преди президентът да започне да говори обаче, той пренебрегна демонстративно протегнатата ръка на Пелоси. И това беше прецедент.

Между другото, Тръмп не спомена Европа в речта си - нито думичка. Президентът имаше само едно косвено предупреждение: основната му мотивация да стане президент била най-накрая да сложи край на тези нелоялни търговски сделки. С Китай и своите американски съседи бил успял, сега идвал редът на други страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 4 години
въпреки че е един от най слабите им президенти за цялата история, най вероятно ще бъде преизбран...уви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Прав си, САЩ ще помогне на Българияда се разправи с руските мофиоти които ограбиха България и българския народ. Няма никви въпроси, има един българин в момента с големи кахонес който се е изправил срещу руския окупатор и русофилските еничери. Велика Българияя е имало много преди монголската *** и ще я има много след нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
kane
преди 4 години
Не е ясно дали ще бъде преизбран ни най малко!Дори смятам че ще бъде изритан..."тези демократи" го изритаха вече веднъж в хауса, сега може републикаците и да го спасят, но няма да могат на есен, когато пилците се броят/ да не забравяме че във фащ не ги броят както навсякъде другаде о света все пак.../пс.има правило, и то гласи че който вземе междинните избори взема и президентските - а демократите превзеха хауса с голямо мнозинство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
крас
преди 4 години
Каквото и да се говори за Тръмп , ТОЙ се държи като ЦЕЗАР. И за съжаление на ЛИБЕРАЛИТЕ има право на това. "С Китай и своите американски съседи бил успял, сега идвал редът на други страни. " ЕДНА ОТ ТЕЗИ "ДРУГИ" СТРАНИ Е МАЛКА БЪЛГАРИЯ КОЯТО Е ВЗЕТА НА РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ СЪВЕТНИЦИТЕ НА ТРЪМП. Виждате в какво объркване е политическата ни класа и правораздавателната ни система. Скоро в САЩ ще приключи делото свързано с виновните лица свързани с КТБ. Вероятно на Гешев , който бе наблюдаващ прокурор у нас му е направило впечатление срещу кого е заведено делото. Сред тях липсва Цветан Василев но за сметка на това пък конституирането по АМЕРИКАНСКОТО ДЕЛО лица като БНБ с представител Д Радев , КВЕСТОРА НА КТБ , Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев и банката им , Делян Пеев и фирмите му , РУСКАТА банка ВТБ и представителите й - МИЛЕН ВЕЛЧЕВ И СПАС РУСЕВ - няма как да не са притеснили нашият главен прокурор. Стоящата до Гешев съветничката на Тръмп ДЖЕСИКА КИМ предполагам му образува истинско отвръщение. Не дай БОЖЕ , тези дни дни Помпео да посочи като ДЛЪЖНОСТНИ лица на които се отнемат правата шефа на БНБ Радев или КВЕСТОРА на КТБ Лютов!!НЕ Е ЛИ ИСТИНСКИ ИДИОТИЗЪМ ОТ СМЕТКИТЕ НА КТБ ДА ИЗЧЕЗНАТ МИЛИАРДИ И ДА НЕМА НИТО ОСЪДЕНИ НИТО ПЪК ВЪРНАТИ ПАРИ ОТ ТЕЗИ КОИТО ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ПЛАТИХА ЗА ДА ПОКРИЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ ВЛОЖИТЕЛИТЕ КТБ. ЗАЩО СЛЕД КАТО ПЛАТИХМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ /Ц.Василев , русаката ВТБ и Оманския фонд / ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ПРЕВЪРНА В СОБСТВЕНИК НА ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ АКТИВИ?!!ЗАЩО ТЕЗИ ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ АКТИВИ СТАНАХА СОБСТВЕНОСТ НА ДЛЪЖНИКА НА БАНКАТА ПЕЕВСКИ , НА АКЦИОНЕРА РУСКАТА ВТБ , защо не стана собственик ДЪРЖАВАТА която им плати светките. Все някога ГЕШЕВ ще даде отговор на тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
george353
преди 4 години
С тези демократи Тръмп ще бъде преизбран. Просто няма кой. Като при нас. Едно умряло с трагична история БСП дето никой и с пръчка не ще да докосне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още