Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Разочароващите данни за работните места събориха S&P 500 от последния му връх

Dow изтри над 300 пункта по време на редовната търговия

Разочароващите данни за работните места събориха S&P 500 от последния му връх

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в сряда преобладаващо със спадове, след като частно проучване за пазара на труда показа по-лоши от очакваното данни, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри над 300 пункта (0,9%) до 34 729,67 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 се понижи с близо 0,5% до 4402,66 пункта. Във вторник той сложи край на двудневна серия спадове, достигайки нов рекорд, с което ръстът му за 2021 г. бе от над 17%.

Технологичният бенчмарк  Nasdaq Composite напредна с 0,1% в сряда до 14 780,53 пункта.

Акциите на General Motors поевтиняха с близо 9%, натежавайки върху широкия пазар, след като производителят на автомобили не можа да отговори на очакванията за печалбата през второто тримесечие. Въпреки това компанията увеличи прогнозата си за ключов показател за печалбата за останалата част от годината.

При икономическите данни частно проучване, публикувано в сряда, показа, че ръстът от 330 хил. работни места за юли изостава с доста от прогнозираните 653 хил. работни места. Очаква се официалните данни на министерството на труда в САЩ, които имат по-голяма тежест върху пазара, да бъдат публикувани в петък.

Като цяло отчетите за второто тримесечие и икономическите данни за периода са по-скоро в унисон и над прогнозите, но някои инвеститори се притесняват, че възстановяването ще се забави от тук нататък.

Цикличните акции, свързани с възстановяването на икономиката, бяха едни от най-слабо представилите се в сряда. Секторът на енергията записва понижения паралелно с цените на петрола. Акциите на Chevron поевтиняха с над 2,2%.

Фючърсите върху двата основни сорта петрол поевтиняха с по над 3% в сряда. Тези върху сорта Брент изтриха 3,1% до 70,16 долара за барел, а тези върху сорта WTI – 3,7% до 67,95 долара за барел.

Златото остана почти без промяна на цена от 1814,9 долара за тройунция.

Банковият и индустриалният сектор също се затрудниха с ръстовете. Книжата на Coca-Cola изтриха близо 1,5% от стойността си.

На този фон доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации достигна съответно 1,175% и 1,833%. По-рано през сесията доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи под 1,13%. Понижаването на доходността през последните седмици се отразява и на акциите, засилвайки притесненията за темпа на икономическо подобрение.

Доларовият индекс се повиши с 0,2% в сряда до 92,28 пункта.

Заместник-управителят на Федералния резерв Ричард Кларида заяви по-рано в сряда, че централната банка е готова да увеличи лихвите от 2023 г., ако очакванията за икономиката са в унисон с очакванията.

Междувременно акциите на Robinhood поскъпнаха с над 50%, като в даден момент от сесията ръстът достигна до над 80%, движени в голяма степен от инвеститорите на дребно.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Щатските инвеститори се въздържаха от големи сделки в петък