IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите изтриха 130 млрд. долара от пазарната капитализация на Amazon

Това е повече от цялата пазарна капитализация на 435 други членове на индекса S&P 500 и почти колкото тази на Target

13:58 | 31.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Колкото са по-нависоко, толкова по-болезнено е падането.

Акциите на Amazon.com Inc. завършиха борсовата сесия в петък с понижение от над 7,5%, след като компанията представи разочароващи данни за продажбите през второто тримесечие.

В даден момент спадът бе от над 8%, изтривайки над 130 млрд. долара от пазарната капитализация на гиганта в търговията на дребно. Това е значителна сума – всъщност толкова значителна, че е по-голяма от пазарната капитализация на 435 други членове на индекса S&P 500. Загубата е толкова голяма, че се равнява на цялата пазарна капитализация на друг лидер в продажбите на потребителски стоки - Target Corp.

Според Давид Спика, президент на мениджъра на активи GuideStone Capital Management, спадът се дължи на неоправданите очаквания за компанията на фона на ръста в приходите заради обръщането към онлайн търговията по време на пандемията. Това също така е индикатор за все по-нереалистичните очаквания за ръста на печалбите на пазара като цяло.

„Този бърз растеж в печалбата вече е включен към ценообразуването и очакванията са толкова големи“, коментира той.

Според публикуваните в четвъртък данни през последното тримесечие Amazon е успяла да увеличи приходите си с 27 процента до 113 млрд. долара. Но и тази сума също е под очакванията и темповете на растеж през същото тримесечие на предходната година. Нетната печалба от 7,8 млрд. долара отново е над очакванията и над сумата от миналата година, когато тя бе 5,24 млрд. долара.

Удар трябваше да понесе и състоянието на изпълнителния директор Джеф Безос. Нетното му богатство е намаляло с 13,5 млрд. долара. Спадът изтри 80% от ръста на богатството на милиардера през тази година.

Въпреки това той запазва титлата си на най-богатия човек в света, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Безос води с около 8 млрд. долара на основателя на Tesla Илон Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
Откъде дошли там и отишли. Извода е значи толко ги е и имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
дреме му за бесоз... да разпродава и да се пенсионира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 2 години
Това е повече от БВП на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още