Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Разпродажбите тласнаха Nasdaq към най-лошата му седмица от март

И трите основни индекса отвъд океана записаха големи седмични спадове

Разпродажбите тласнаха Nasdaq към най-лошата му седмица от март

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичният показател Nasdaq Composite записа спад в още една волатилна сесия в петък, след като продължаващите разпродажби тласнаха бенчмарка към най-лошата му седмица от месеци, предава CNBC.

Nasdaq завърши сесията с понижение от 0,6% и достигна ниво от 10 853,55 пункта. Книжата на Apple поевтиняха с 1,3%, а тези на Amazon – с 1,9%. Цената на акциите на Facebook, Alphabet и Microsoft също намаля.

Технологичните разпродажби за кратко се ускориха, след като Bloomberg News съобщи, позовавайки се на запознати източници, че SoftBank обмисля промени в стратегията си за търговия с опции. Миналата седмица SoftBank беше установена като „кита от Nasdaq“, който е купил милиарди в опции върху акции, залагайки на по-високи цени на големите технологични компании.

S&P 500 отбеляза малък ръст, след като се колебаеше между стабилни ръстове и големи загуби. Индексът на по-широкия пазар затвори с повишение от около 0,1% на ниво от 3340,97 пункта. В същото време Dow Jones Industrial Average приключи деня нагоре със 131,06 пункта, достигайки равнище от 27 665,64 пункта.

„Пазарите все още не могат да намерят равновесие“, коментира Марк Хакет, ръководител на инвестиционните анализи в компанията Nationwide. „Този пазар прилича повече на емоционалните колебания през март и април, отколкото през последните месеци. Вероятно ще навлезем в период на волатилност без определена посока, тъй като биковете и мечките се лутат между силната ликвидност на Фед и подобряването на икономическата обстановка, от една страна, и трайната несигурност и повишени оценки, от друга страна“, допълва той.

И трите основни щатски индекса записаха големи загуби за седмицата. Nasdaq се понижи с 4,1% и отчете най-големия си седмичен спад от март насам. S&P 500 регистрира най-лошото си седмично представяне от юни насам, като намаля с 2,5%. Dow се понижи с 1,7% тази седмица.

Големите технологични компании също записаха големи седмични спадове. Facebook и Amazon загубиха по над 5% от стойността си тази седмица. Книжата на Apple и Netflix поевтиняха със съответно 7,4% и 6,6%. Цената на акциите на Alphabet и Microsoft намаля с по над 4% тази седмица. В същото време книжата на Tesla поевтиняха с 10,9% за седмицата. На секторно ниво в S&P 500 технологичният се понижи с 4,4% от началото на седмицата, като отчете най-голямата си едноседмична загуба от март насам.

В макроикономически план министерството на труда съобщи в петък, че цените на потребителските стоки в САЩ са нараснали с 0,4% през август, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха скок от 0,3%. По-големият от очакванията ръст се дължи на силното покачване на разходите за употребявани коли и камиони.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намаля до съответно 0,669% и 1,414%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,07% до ниво от 93,27 пункта. Еврото поскъпна с 0,24% до 1,184 долара, а паундът поевтиня с 0,05% до 1,28 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,02% до 106,1 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши със стабилизирането на фондовите пазари, но суровият петрол записа втори седмичен спад, тъй като инвеститорите очакват глобалното пренасищане да се запази, ако търсенето отслабне още с увеличаването на случаите на COVID-19 в някои страни.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 16 цента до 40,22 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибави три цента до 37,33 долара за барел. За седмицата обаче той регистрира спад от над 6%.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,8% до 1947,90 долара за тройунция, но за седмицата записват ръст заради безпокойството около икономическото възстановяване.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея