IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите в технологичния сектор помрачиха настроението на Wall Street

Изслушването на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси и оперативния директор на Facebook Шерил Сандбърг в Конгреса изнерви пазара

23:16 | 05.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите разпродажби при технологичните компании доведоха до загуби за Nasdaq Composite и S&P 500 в сряда, съобщава CNBC. Във фокуса на инвесторите е новият кръг търговски преговори между САЩ и Канада.

Технологичният показател Nasdaq се понижи с 1,19% на фона на обезценяване на книжата на Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet, Microsoft и Twitter. Широкият показател S&P 500 отчете спад от 0,28%, като технологичният сектор в рамките на индекса се раздели с 1,5% от общата си стойност.

Технологичните компании са подложени на сериозен натиск, тъй като изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси и оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг се изправиха пред комисията по разузнаването в Сенатa. Те признаха за пропуски в борбата със злонамерено съдържание.

„Когато мениджърите на някои от тези компании е в Конгреса, се усеща изнервеност на пазарите“, коментира Робърт Павлик, главен инвестиционен стратег в SlateStone Wealth. Той отбеляза още, че изслушването повдига въпроса за по-строгите регулации в технологичния сектор.

Акциите на Netflix поевтиняха с 6,2%, докато на Amazon и Microsoft – с по над 2%. Facebook и Twitter отчетоха спад в цената на книжата си съответно с 2,3%% и 6,1%.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones обаче успя да се повиши с 22,51 пункта, воден от Caterpillar.

Във фокуса на пазарите са и разговорите между САЩ и Канада, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение през изминалата седмица, което да замени NAFTA до крайния срок в петък. След сделката с Мексико президентът Доналд Тръмп написа в Twitter през уикенда, че няма „политическа необходимост за запазване на Канада в новото споразумение NAFTA”.

Канадският външен министър Кристия Фриланд заяви в сряда, че очаква с нетърпение едни конструктивни разговори, след като властите са работили усилено в последните дни по търговския въпрос.

Междувременно миналата седмица стана ясно, че американската администрация е готова още тази седмица да въведе нови мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара, като Тръмп също така предупреди, че е готов да изведе САЩ от Световната търговска организация.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,41% до 1,1630 долара.

Цената на петрола се понижи с 1,46% за американския суров петрол до 68,85 долара за барел и с 1,15% за сорта Брент до 77,27 долара за барел. На обратния полюс беше златото с повишение в цената си от 0,25% до 1202,10 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
arslan01
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още