IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разсекретени документи за убийството на Кенеди намекват за съветска следа

Архивът на САЩ публикува документи, свързани с убийството на президента през 1963 година, но още има засекретена информация

10:48 | 27.10.17 г. 6
<p>
	Джон Ф. Кенеди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Ф. Кенеди. Снимка: Ройтерс

Убиецът на Джон Кенеди е имал възможност да общува с представители на Куба и СССР, сочат документи на ФБР,  свързани с убийството на президента и разсекретени късно снощи, съобщават световните медии. От архива е видно, че обвиненият в убийството на президента Лий Харви Осуалд е бил в полезрението на тайните служби на САЩ още преди фаталния 22 ноември 1963 г.

Късно снощи държавният архив на САЩ публикува 2,8 хил. нови документа, свързани с разследването на убийството на 35-тия президент на САЩ. Все още част от досието обаче е засекретено по искане на ЦРУ и ФБР.

The Guardian открива в архива документ, че 25 минути преди убийството на Кенеди британски вестник получава обаждане по телефона с препоръка да звъннат в посолството на САЩ, за да получат "голяма новина". 

Малко след смъртта на Кенеди Хувър изпраща доклад до Белия дом с наблюдения на реакциите в СССР по случая.

"Според наши източници висшите чиновници в комунистическата партия на СССР вярват, че това е добре организиран план, извършен от "ултрадесните" сили в САЩ, който трябва да има ефект на преврат", е записано в документа, цитиран от CNN.

В Москва вярват, че убийството не е извършено от един човек, а е част от добре планирана кампания, отчита още тогавашният директор на ФБР. Източниците на Бюрото са отхвърлили връзката на СССР с убиеца на американския президент, описвайки го като "невротичен стрелец".

Според ЦРУ обаче има връзка между Осуалд и Москва. Източници на агенцията са докладвали за среща между обвинения в убийството на Кенеди и консула на СССР в Мексико Валери Владимирович Костиков, за когото има подозрения, че е агент на КГБ, в Мексико сити. Двамата са разговаряли на "развален руски". Това е станало на 28 септември 1963 година, тоест само два месеца преди убийството на Кенеди.

На 1 октомври също е имало разговор между двамата, допълва The Guardian.

От документите на ЦРУ става ясно, че в деня на убийството на Кенеди представители на мисията на Куба в САЩ са изразили своето задоволство от случилото се. Когато агенти на агенцията са посетили Острова на свободата през 1978 година, Фидел Кастро е отхвърлил всякаква връзка с убийството на американския президент.

35-тия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди беше убит в края на ноември 1963 година в Далас. За убийството му беше арестуван Лий Харви Осуалд, но съмненията дали той е фактическият убиец на американският президент съществуват и до днес.

Все още няма яснота около мотивите на Осуалд, съществува и теория за "втори стрелец", а и допълнително съмнения около целия казус носи и фактът, че самият Осуалд беше убит в полицейския арест от Джак Руби. Според публикуваните днес документи директорът на ФБР Джон Едгар Хувър е имал информация за готвеното убийство на Осуалд и даласката полиция е била предупредена на 24 ноември 1963 година, посочва The Guardian.

Публикуването на документите 54 години след убийството на Кенеди беше решено със специален закон, приет в САЩ през 1992 година. Имаше очаквания, че документите няма да видят бял свят и днес, но президентът Доналд Тръмп спази обещанията си и ги публикува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
tisia
преди 6 години
...има документи ,които не са разсекретени по настояване на ФБР ....та те за какво или за кого биха " намекнали " , а? / продажни журналисти! /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Фактите са си факти, обаче съм против тенденциозното им фалшифициране по-нататък в предположенията.След приключването на Кубинската ракетна криза дефакто руснаците излизат победители от нея, защото успяват да получат съгласието на САЩ да изтеглят стратегическия си ядрен арсенал от Турция. Защо пък би им трябвало да убиват Кенеди след това?Може би грешката на руснаците след атентата е била, че не са мълчали, а са създавали внушения за предполагаеми връзки на покушението над Кенеди върху други действащи американски политици и ЦРУ или пък ако са имали доказателства за каквото и да било е трябвало да ги направят публично достояние чрез подставени лица. Сега след различните внушения, които са представили публично и те са оцапани в цялата тази кал точно колкото и всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Хубаво е, че работиш за индийци. Там си требва бая мозък!?Айде хаирлия! Догодина и за виетнамци да поработиш! Па може и за сомалийци - вие умните, докато се борите с комунистите, и африканците ше дойдат тука като работодатели и инвеститори....:lol: Ние наистина немаме толкова акъл и си работиме за нас - с колкото мозък имаме....:lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 6 години
даже и опита ти за ирония е жалък .... рядко съм срещал толкова безмозъчен човек като теб ... а ми се налага да работя с индийци :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
Секи момент ше стане ясно и че руснаците са убили Мартин Лутър Кинг, и даже, че Джон Бут се е срещал с руски шпиони дни преди да пръсне мозъка на Линкълн. Сигурно и Ватикана ще изкара версия, че Брут се е срещал със славяни от зад Дунава, преди да организира убийството на Цезар.... :lol: Може и да разсекретят и некой папирус, че руски евреи са разпнали Христос... :lol:Важното е да има обективна информация за бройлерите - да преживят и преживяват... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 6 години
Поне еясно защо сега се отварят тези документи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още