IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват Майкъл Флин за реклама на проект за ядрени реактори в Близкия изток

Американски конгресмени са поискали цялата комуникация на Флин преди и след избирането на Тръмп

20:08 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американски конгресмени от Демократическата партия разследват дали генералът от запаса Майкъл Флин е рекламирал тайно американо-руски проект за изграждане на десетки ядрени реактори в Близкия изток, след като е бил назначен от президента Доналд Тръмп за негов съветник по въпросите на националната сигурност, предаде Ройтерс.

Членовете на Камарата на представителите в Конгрес на САЩ Илайджа Къмингс и Елиът Енджъл разпространиха днес открито писмо, в което казват, че американският народ заслужава да научи дали генерал Флин тайно е съдействал за частните интереси на компании, докато е бил съветник на Тръмп.

Двамата конгресмени искат още адвокатът на Флин и изпълнителите директори на компаниите, замесени в проекта, да предоставят "цялата комуникация", която са имали с Флин и други представители на американската администрация по време на предизборната кампания през 2016 г., по време на периода след избирането на Тръмп за президент и по времето, когато Флин беше съветник на президента.

Проектът, който се твърди, че е бил рекламиран от Флин, предвиждал изграждането на 40 ядрени реактора из целия Близък изток, които трябвало да захранят регионалната енергийна мрежа. Реакторите трябвало да бъдат по такава технология, която да не позволява те да бъдат използвани за производството на гориво за ядрени оръжия.

Двамата конгресмени, изнесли наяве новите факти за Флин, казват, че той е пропуснал да разкаже на американски следователи за свое посещение от юни 2015 г. в Египет и Израел за рекламиране на проекта. През 2016 г. тези следователи го разпитвали с цел подновяване на разрешението му за достъп до свръхсекретни документи. Флин пропуснал да каже пред следователите и с кои чужденци се е срещнал по време на пътуването през 2015 г.

Проектът за реакторите е трябвало да бъде финансиран от Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив и да бъде реализиран и управляван от консорциум от американски, руски, френски, холандски, арабски, британски, украински и израелски фирми.

Флин бе отстранен от поста на съветник по въпросите на националната сигурност, защото подвел вицепрезидента Майк Пенс за естеството на разговорите си с посланика на Русия в САЩ. Флин е централна фигура в американското федерално разследване за предполагаема руска намеса в президентските избори миналата година, спечелени от Тръмп.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още