IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейнхарт и Рогоф защитават тезата за зависимостта между дълговто бреме и растежа

Изследването на икономистите заключава, че страните с публичен дълг, надхвърлящ 90% от БВП, имат чувствително по-слаб икономически растеж

18:03 | 26.04.13 г. 10
<p>
	Кенет Рогоф, професор по икономика от Харвардския университет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кенет Рогоф, професор по икономика от Харвардския университет. Снимка: Ройтерс

Икономистите от Харвардския университет Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф защитиха техническите аспекти на публикувано от тях през 2010 г. изследване, което подкрепя аргументите за бюджетни икономии в САЩ и Европа, отбелязвайки, че техните критици са „политизирали проблема“, съобщава Bloomberg.

„Изглежда че нашите опоненти са на мнение, че могат да игнорират всичко, което сме направили, защото по някакъв начин сме наблегнали на един от методите за изчисление“, коментират Рейнхарт и Рогоф. „Това е грешно. Ние никога не сме използвали нищо друго, освен най-консервативната медианна оценка“, допълват те.

На 17 април икономистите признаха, че са пропуснали да включат някои данни в изчисленията си, след като на 15 април 3-ма изследователи от Университета в Масачузетс критикуваха заключенията им. Рогоф и Рейнхарт подчертават, че грешката не променя основните заключения на техния труд.

Днес Рейнхарт и Рогоф отговориха на техническия аспект на критиките, отправени от Томас Хендерсън, Майкъл Аш и Робърт Полин, а именно, че изследването им страда от сериозни пропуски, тъй като в него „селективно са били изключени данни“ като в същото време „е била отдадена необосновано голяма тежест на обобщените статистически показатели“.

Изследването „Растеж в условията на задлъжнялост“ заключава, че страните с публичен дълг, надхвърлящ 90% от брутния вътрешен продукт (БВП), имат чувствително по-слаб икономически растеж.

Въпросното изследване беше цитирано от председателя на Бюджетната комисия към щатския конгрес Пол Райън и европейския комисар по икономическите и монетарни въпроси Оли Рен като аргумент за приоритетно ограничаване на бюджетните дефицити.

Изследването на Рейнхарт и Рогоф включва данни от 1800 г. досега, използвайки както средни, така и медианни стойности за нивата на дълг спрямо икономическия растеж.

В заключенията си Рейнхарт и Рогоф са отдали по-голямо значение на изчисленията, базирани на медианните стойности, именно защото те редуцират проблема от с екстремните статистически флуктуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Ей тука има някакво резюме, ама цялото изследване не мога да го намеря.Growth in a Time of Debthttp://scholar.harvard.edu/files/rogoff/files/growth_in_time_debt_aer.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Нямам нищо против частното кредитиране, но съм против кредитирането на държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Много са прави хората, според мен дори трябва да бъде забранено на държавите, да вземат заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
rmarkov
преди 10 години
Р и Р са криминални престъпници, заслужаващи доживотен затвор за престъпление срещу човечеството. И на са само те засъжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още