IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтинговите агенции отново на прицел

Този път обвинението е свързано с пренебрегнатото от тях оживление на пазара на имоти в САЩ

15:40 | 24.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рейтинговите агенции отново на прицел

След като попаднаха под обстрел заради присъдените високи рейтинги на ипотечните ценни книжа (MBS - mortgage backed securities), които разпалиха финансовата криза, агенциите за кредитeн рейтинг за пореден път са критикувани.

Според FT този път обвинението е свързано с пренебрегнатото от тях оживление на пазара на имоти в САЩ. Имотният пазар, чийто колапс преди пет години предизвика финансовата криза, най-накрая показва признаци на съживяване.

На ипотечните ценни книжа, които веднъж вече бяха оценени като високо рискови, сега отново могат да бъдат присъдени оценки, които да ги характеризират като годни за инвестиции инструменти. Доказателството - повишаващите се цени на имотите в почти всички американски градове. Това е препратка и към традиционните инвеститори като пенсионните и договорните фондове, които отново могат да започнат да ги купуват.

Расте броят на инвеститорите, които не разчитат на рейтинговите агенции от ранга на Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch, заради техния провал при подобрението на основните фактори при присъждането на оценката.

„Рейтинговите агенции поставят началните оценки на тези инструменти впечатляващо погрешно“, каза Колин Тейхолц от Pine River, хедж фонд, който управлява активи на стойност 14 млрд. долара. „Те са толкова маловажни, че ние изобщо не ги вземаме предвид, когато инвестираме на този пазар“.

Едни от най-добрите сделки на хедж фондовете за последните три години бяха извършени именно сред високорисковите ипотечни ценни книжа, емитирани от 2005 г. до 2007 г. Това са годините, които регистрират връх в предлагането им. Период, през който обаче сривът на американския имотен пазар се оказа неблагоприятен за тях.

Общата стойност на пазара на ипотечните ценни книжа е 900 млрд. долара. От Merrill Lynch изчисляват, че само около 10% от тях притежават инвестиционна оценка и не са застраховани от правителството.

Крис Хентемън, създадел на дружеството 400 Capital, което управлява активи на стойност около 750 млн. долара, пък изчислява, че само една четвърт (от 200 млрд. до 250 млрд. долара) от ипотечните ценни книжа е възможно да притежават нужните характеристики за присъждане на инвестиционен рейтинг.

Ипотеките първо бяха пакетирани, а след това разрязани на малки парчета, които пък целяха превръщането на загубите в печалби. А всъщност тези, на пръв поглед безопасни парчета, не се отплатиха на своите държатели, както първоначално са очаквали. 

От S&P заявиха, че наскоро преразгледаните критерии за присъждане на рейтинг на групата доведоха до множество повишени и намалени рейтинги. Те поясниха, че регистрираната добра събираемост при някои от ценните книжа не е задължително условие за промяна на оценката им.

Руй Перейра, от Fitch каза, че през 2013 г. от агенцията са поставил повече оценки на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, в сравнение с последните четири години взети заедно. „Стотици други пък са „кандидати за преразглеждане на кредитния рейтинг в идните месеци“, допълни още той.

От Moody's пък обясняват, че само през тази и миналата година са преразгледали доста повече рейтинги. Но въпреки това рискът по тях остава. Той е свързан с действията на заемополучателите по връщането на кредитите, евентуалното увеличение на лихвите по тях и намаляващия брой на секюритизираните активи с ипотеки.

Въпреки всички твърдения г-н Тейхолц заяви, че пазарът вече се е настроил за предстоящите промени в рейтинговите оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още