IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно количество корпоративен дълг бе емитиран в САЩ този месец

Финансовите мениджъри се втурнаха да се възползват от спадналата доходност по облигациите и добрия прием сред инвеститорите

16:59 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно количество корпоративен дълг бе емитиран в САЩ този месец

Корпоративна Америка е привлякла рекордно количество дълг през този месец, след като финансовите мениджъри се втурнаха да се възползват от спадналата доходност по корпоративните облигации и добрия прием сред инвеститорите, пише CNBC.

Рекордната емисия на Verizon на стойност 49 млрд. долара изкачи сумата на емисиите от инвестиционен клас през месеца до историческия връх от 147,8 млрд., подобрявайки резултата от 133,9 млрд., постигнат през май 2008 г., по данни на Informa Global Markets.

Офертите за продажба на дълг се увеличиха след като Фед изненада пазарите като не сви програмата си за изкупуване на активи на стойност 85 млрд. месечно.

През тази седмица емисиите инвестиционен корпоративен дълг възлизат на 34,3 млрд. долара. През месеца бяха емитирани и облигации от неинвестиционене клас на стойност 46 млрд., като емитентите планират да използват приходите за всичко – от придобивания до обратно изкупуване на акции.

Някои от емисиите тази седмица бяха на Ford Motor Credit и Credit Agricole, всяка за по 1 млрд. долара, както и на Wal-Mart - за 1,75 млрд. долара. Доларово деноминирани книжа емититраха и чуждите CNOOC и Korea Hydro Nuclear Power. 

Доходнодстта по 10-годишните ДЦК е около 2,64%, като спредът за инвестиционните корпоративни облигации е 1,54 процентни пункта, а по неинвестиционния клас – 4,62 пункта, коментира Ейдриън Милър, директор за стратегии с инструменти с фиксиран доход в GMP Securities.

Продължаването на разхлабената политика на фед и бюджетните споровете във Вашингтон повишиха цените на ДЦК, което направи доходността им по-привлекателна, посочва Милър. Имаше изостанало търсене на корпоративни облигации от лятото. През август се сключиха сделки с облигации от инвестиционен клас за само 51 млрд. долара.

Пазарът ще възобнови фокуса си върху Фед, след като Конгресът разреши въпроса с финансирането на правителството преди крайния срок в понеделник, казва Милър. След него пък предстои въпросът с дълговия лимит, който се очаквада бъде достигнат в средатата на октомври.

Според Джон Бригс от RBS дали тенденцията за големи емисии на корпоративен дълг ще продължи през октомври ще зависи отчасти от състоянието на пазара на акции.

„Апетитът към корпоративните облигации обикновено намалява по време на пазарна волатилност. Исторически емисиите са високи от края на лятото до октомври.“ Той очаква ново увеличение на емисиите от ноеври до Коледа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още