IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекс Тилърсън: Енергията може да бъде използвана като мощен инструмент

Отговорът на САЩ на енергийните предизвикателства е да развива собствените си природни ресурси, смята номинираният за държавен секретар на САЩ

13:40 | 12.01.17 г.
<p>
	Номинираният за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън (вляво) получи много критики за връзките си с Русия. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Номинираният за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън (вляво) получи много критики за връзките си с Русия. Снимка: архив Ройтерс

Енергията е жизнено важна за всяка световна икономика, но може и да бъде използвана като мощен инструмент. Това коментира номинираният за държавен секретар Рекс Тилърсън по време на изслушването си в Сената, пише ТАСС.

Така бизнесменът, който беше ръководител на петролния гигант ExxonMobil, отговори на въпрос във връзка с плановете на Русия да построи "Северен поток" 2 и по този начин да заобиколи Украйна.

"Важно е да наблюдаваме развитието на събитията и да обръщаме внимание, когато балансът е нарушен", каза още той. Опасенията на редица държави в ЕС са, че с новия газопровод Москва реално ще увеличи зависимостта на Европа от руски природен газ.

Най-добрият отговор, който САЩ могат да дадат на такава заплаха, е усвояването на собствените си природни ресурси, категоричен е Тилърсън.

Рекс Тилърсън беше изслушан по-рано днес пред Сената във връзка с номинацията си за поста държавен секретар на САЩ. Според коментар на CNN с представянето си той не е успял да спечели на своя страна ключов сенатор от редиците на Републиканската партия.

Той получи серия от трудни въпроси от Марко Рубио, свързани с опазването на човешките права, принуждавайки го да осъди практики в Русия, Китай и Саудитска Арабия. Сенаторът изрази своето разочарование от отказа на Тилърсън да го направи и не обяви дали ще подкрепи кандидатурата на петролния бос.

Гласът на Рубио може да се окаже решаващ, тъй като републиканците имат само едно място повече в комисията по външни работи към Сената.

Повече вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още