IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците смекчават позицията си относно данъците за богатите

Икономическият съветник на Ромни се оказа поредният консерватор, който подкрепи предложената от президента Обама структура на преговорите за бюджета

11:20 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Щатският конгрес трябва да се съгласи с по-високи данъци за богатите, за да избегне "фискалната пропаст", заяви водещ икономист – републиканец, цитиран от Financial Times.

Това е поредният признак за бързо променящия се политически климат във Вашингтон в навечерието на предстоящите преговори за предотвратяване на надвисналата бюджетна криза.

В коментар за FT икономическият съветник на Мит Ромни Глен Хубард се оказа поредният консерватор, който поиска от републиканците да променят подхода си и да приемат предложената от президента Барак Обама структура на преговорите.

„Първата стъпка е да повишим средните (не пределните) данъчни ставки за хората с високи доходи“, изтъква той. „Първоначално приходите трябва да дойдат именно от тях“.

Хубард посочва, че това може да бъде постигнато като се елиминират вратичките за заобикаляне на данъчното облагане и като се ограничат някои широко използвани данъчни облекчения, включително при ползването на ипотечен кредит, даренията и здравно осигурителните планове, осигурени от работодателите. По този начин, допълва икономистът, данъчните облекчения за богатите от ерата на Джордж Буш - младши могат да бъдат запазени.

Препоръките на Хубард са направени преди началото на преговорите, нарочени за петък, между Обама и лидерите на Конгреса за това как да бъде избегната "фискалната пропаст" – автоматичните данъчни повишения и бюджетни съкращения, които могат да се материализират в началото на следващата година, ако сделката се провали. Опасността се крие в това, че при подобен сценарий американската икономика може отново да изпадне в рецесия.

През последните две години републиканците неизменно повтаряха, че за постигането на каквато и да е данъчна сделка са необходими дълбоки бюджетни съкращения. Победата на президента Обама на изборите миналата седмица обаче осезателно промени политическия климат, а опасенията на инвеститорите изместиха дебата в посока доста по-благоприятна за демократите.

Във вторник Обама ще се срещне с представители на профсъюзите, докато в сряда ще проведе разговори с голяма група лидери на много от най-големите американски корпорации, включително Джеф Имелт, изпълнителен директор на General Electric, Алън Малъли, изпълнителен директор на Ford, Кенет Шано от American Express и Андрю Ливерис от Dow Chemical.

Междувременно президентът Обама заяви, че е склонен да направи компромис за фискалната си политика, но че иска по-високи данъци за богатите като условие за каквато и да е сделка.

Говорителят на Конгреса, републиканецът Джон Бейнър, коментира, че е склонен да сложи „приходи“ на масата за преговори, въпреки че не поясни, откъде ще дойдат тези допълнителни фондове.

Индикациите от страна на Бейнър и Хубард може би няма да бъдат приети добре от обикновените републиканци, които през последните няколко години настояваха, че понижаването на дефицита в САЩ трябва да е базирано единствено на бюджетни съкращения и отхвърляха искането на демократите за по-високи данъци за богатите като „класова война“.

Според Хубард намирането на начин за повишаване на данъците за богатите без да се променят пределните данъчни ставки може да разчупи патовата ситуация във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още