IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Доходността по облигациите няма да скочи, когато Фед покачи лихвите

В момента не може да става дума за балон при акциите, макар че има раздуване, заяви популярният икономист

10:29 | 13.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Доходността по облигациите няма да скочи, когато Фед покачи лихвите

Облигационните инвеститори не трябва да очакват ръст в доходността, когато Федералният резерв започне да повишава лихвените проценти, тъй като централната банка вече оповести какво ще направи, заяви днес икономистът Нуриел Рубини.

"Това няма да бъде значителна изненада. Тъй като икономиката се възстановява, а инфлацията се ускорява, то дългосрочните лихвени проценти постепенно ще се покачват", каза съоснователят и председател на Roubini Global Economics.

По думите на популярния икономист все още може да се наблюдава известна колебливост в краткосрочен план.

"В краткосрочен план липсата на ликвидност и на участници на пазара може да означава, че когато налице са известни изненади – икономически или други, тогава ще има значителна волатилност при доходността по облигациите в САЩ и Европа", изтъкна икономистът.

Говорейки за пазара на акции, Рубини заяви, че "със сигурност се раздува", макар че все още не може да става дума за балон.

Той отбеляза, че наред с други неща, съотношението цена-печалба е малко над исторически средното и някои сектори, като биотехнологиите и технологиите, изглеждат "смешни от гледна точка на това, което се случва в момента".

"Раздуването се задвижва от факта, че все още сме с нулеви ставки в САЩ и количествени улеснения в развитите икономики, като еврозоната и Япония", каза Рубини.

"Моето притеснение е, че реалната икономика се характеризира с ниска инфлация, все още нисък растеж и все още висока безработица, като след всичко това ликвидността ще повлияе на инфлацията на активите и в крайна сметка ще доведе до раздувания и финансови балони", изтъкна икономистът.

Председателят на Roubini Global Economics предупреди отново, че балон може да бъде формиран и на пазара на изкуство, който той счита, че трябва да се разглежда като отделен клас активи, като акциите и облигациите.

В понеделник вечерта картината на Пабло Пикасо "Жените от Алжир" се превърна в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на търг. Включвайки таксите по търга, общата цена достигна 179,37 млн. долара. За последно картината бе продадена на търг през 1997 г. за 31,9 млн. долара.

"Това, което аз виждам е, че тези цени на активите, дори и на изкуството... са сигнал за това как много от цените на активите са твърде високи и днес", каза Рубини.

Той също така посочи, че в някои случаи изкуството е използвано и за изпиране на пари или укриване на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията. Ако си поставим цели, които укрепват човешкото и екологичното благополучие трябва да се научим да пестим, вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВПОбяснил съм подробно под - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Балоните са много и явно ''те'' са решили да правят инфлация както и доц.д-р Хърсев пише за инфлацията - http://***.segabg.com/article.php?id=738114Инфлацията е кражба защото плащат всички а определени хора откраднаха парите и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 АКО не свършваше петрола и нямаше глобално затопляне номера с инфлацията минаваше както през последните 100год. но сега ситуацията е друга и голямата депресия от 1929год. ще е като детска играчка Има само един начин за справяне с катастрофите - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно опред.неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Проф.Джефри Сакс го казва добре ''дълбока реформа на световната финансова система'' - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още