IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Фискалните ограничения пречат на глобалния растеж

Растящото неравенство на доходите изостря недостига при търсенето, посочва икономистът

09:00 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Фискалните ограничения пречат на глобалния растеж

Неконвенционалните политики на централните банки, включително количественото облекчаване, не успяват да стимулират нито инфлацията, нито растежа, тъй като фискалните ограничения продължават да са в сила, пише в анализ за Project Syndicate икономистът Нуриел Рубини.

"Ние живеем в свят, в който има твърде много предлагане и твърде малко търсене", посочва експертът, известен с прозвището Доктор Дуум. "Резултатът е устойчива дефлация, ако не и дефлационна спирала, въпреки агресивната парична политика", добавя той.

Според Рубини причината за създалата се ситуация след 2008 г. е "болезненото намаляване на задлъжнялостта" след големите натрупвания на публични и частни дългове.

По думите на ръководителя на Roubini Global Economics и професор в Нюйоркския университет множество фактори са натежали върху усилията за използване на паричната политика за стимулиране на инфлацията. Той изтъква най-вече производствения разрив във фирмите, както и това, че "твърде много безработни преследват твърде малко работни места".

"Растящото неравенство чрез преразпределение на доходите към тези, които спестяват повече (по-богатите - бел. ред.), изостри недостига на търсенето", казва Рубини.

Той отбелязва също, че пазарите на недвижими имоти, където в последните години се появиха най-големите балони на активи, пораждат рискове и в някои други пазари. В допълнение, по-слабите цени на суровините, които отчасти се дължат на икономическото забавяне на Китай, стимулират дефлацията и причиняват глобално пренасищане при промишлените стоки, смята икономистът.

Неконвенционалните политики се опитват да предотвратят дефлацията чрез отслабване на валутата и подобряване на износа, но това "е игра с нулев резултат, тя просто изнася дефлацията и рецесията в други икономики", казва той.

"За да бъдат ефективни, паричните стимули трябва да бъдат придружени от временни фискални стимули, които в момента отсъстват във всички големи икономики. В действителност еврозоната, Великобритания, САЩ и Япония преследват различна степен на фискални ограничения и консолидация", пише Рубини.

Той смята, че съветите на Международния валутен фонд за публичните инвестиции в инфраструктура са малко вероятни заради политическите ограничения. 

Говорейки за световната икономика, Рубини посочва още, че тя е изправена пред "самоунищожителна спирала".

"Ние сме стари, ние сме задлъжнели и сме неравнопоставени. Номиналният ни ръст само се забавя", коментира пред CNBC пък Аджай Капур, ръководител на звеното за Азия и нововъзникващите пазари в Bank of America Merrill Lynch.

"Старите хора не харчат толкова много пари. Когато сте задлъжнели, производителността на кредитния растеж върви надолу", казва Капур.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още