IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстовете в технологичния сектор донесоха нов рекорд на Nasdaq

Книжата на Apple поскъпнаха с над 2% и също достигнаха рекордна цена

23:43 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ръстовете в технологичния сектор помогнаха за силното представяне на американските водещи индекси във вторник, съобщава CNBC.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite прибави 0,74% до 10 131,37 пункта, като в рамките на търговията достигна нов рекорден връх.

От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 0,5% до 26 156,1 пункта, а широкият измерител S&P 500 напредна с 0,43% до 3131,29 пункта.

Книжата на технологичния гигант Apple поскъпнаха с над 2% и също достигнаха рекордна цена от 366,53 долара. В понеделник технологичният гигант представи новата си операционна система за телефони iPhone и компютри. Компанията също така обяви, че ще използва свои собствени чипове при производството на устройства Mac, отказвайки се от услугите на Intel.

Другите технологични компании също помогнаха за ръстовете на пазара. Акциите на Facebook прибавиха 1,2%, а тези на Amazon 1,9%. Книжата на Netflix обаче завършиха сесията със спад в стойността си от 0,4%.

Банковият сектор също записа добро представяне – акциите на JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America поскъпнаха съответно с 1,2%, 1,7% и 0,7%.

Ралито на Wall Street от последните седмици вдигна S&P 500 с над 43% от дъното му през март, но въпреки това индексът изостава с 2,6% от началото на годината.

Днешните ръстове са факт след волатилна сесия в Азия, след като търговският съветник на Белия дом Питър Наваро намекна, че с търговската сделка с Китай е свършено. По-късно той поясни коментара си и заяви, че споразумението от първа фаза продължава да е в сила. Потвърждение дойде и от президента Доналд Тръмп в туит.

Водещите индекси продължават с ръстовете си от понеделник. Настроението на инвеститорите изглежда на бе помрачено и от отново нарастващия нов брой заразени с коронавирус.

„Посланието днес може да е, че вирусът и бичият пазар може да съществуват заедно“, смята Джим Паулсен, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group. „Дейността на пазара предполага, че инвеститорите очакват икономиката да продължи да се подобрява през идните месеци, въпреки че в страната се очакват на отделни места или спорадични пикове на вируса“, посочва още той.

На стоковите пазари петролът поевтинява. Американският сорт WTI отписва от цената си 1,13% до ниво от 40,27 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент се разделя с 1,32% до 42,51 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с над процент до 1784,4 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността върху 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 0,712% и 1,493%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се понижава до 96,71 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още