IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на американската икономика внесе оптимизъм на Wall Street*

Инвеститорите продължават да осмислят решението на Федералния резерв на САЩ

17:40 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Данните за ръста на американската икономика внасят оптимизъм сред инвеститорите на Wall Street в четвъртък, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 1,58%, или 538,91 пункта, до 34 707 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 1,5%, или 65,09 пункта, до 4415,02 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite добавя 1,27% към стойността си, или 172,3 пункта, достигайки ниво от 13 714,42 пункта.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 6,9% през четвъртото тримесечие на годишна база, показват данните на министерството на търговията на САЩ, публикувани в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, прогнозираха ръст от 5,5 на сто на годишна база. Резултатът показва значително ускоряване на възстановяването спрямо неревизирания ръст от 2,3% през третото тримесечие.

"Данните за БВП през четвъртото тримесечие са приятна изненада на фона на скорошните потискащи икономически данни“, написа в своя бележка вицепрезидентът по инвестиционни стратегии в Glenmede Майк Рейнълдс

Акциите на Netflix поскъпват със 7,65%, след като инвеститорът милиардер Бил Акман закупи 3,1 млн. акции на компанията. Ценните книжа на ServiceNow поскъпват с 14,27% заради финансовия отчет, който надмина очакванията.

Въпреки че финансовите отчети на Intel и Tesla също показаха добри резултати, акциите на двете компании поевтиняват със съответно 7,42% и 5,38%. Акциите на Robinhood поевтиняват с 1,95% преди публикуването на отчета на компанията в четвъртък.

Инвеститорите продължават да осмислят решението на Федералния резерв на САЩ, който намекна за лихвени повишения. Резултатът от заседанието на Фед потопи водещите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион в четвъртък.

„Решението на Фед и пресконференцията на [гуверньора на банката Джером] Пауъл бяха едновременно положителни и негативни за пазара, но в крайна сметка, те потвърдиха нещо, което вече знаехме: Фед има сериозни намерения за покачването на лихвите, което ще продължи да... поддържа волатилността на пазарите“, написа в бележка основателят на  Sevens Report Том Есайе.

През януари трите водещи индекса са стабилно разположени на негативна територия, като показателят Nasdaq е с над 15% под най-високото си дневно ниво.

*Към 17:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още