Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ръстът на БВП в САЩ не успя да отговори на очакванията

Разминаването е факт въпреки увеличението на потребителските разходи

Ръстът на БВП в САЩ не успя да отговори на очакванията

Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на американската икономика през второто тримесечие се оказа под прогнозите на фона на последствията от ограниченията на веригата за доставки, отнемайки от блясъка на едно от най-големите увеличения на потребителските разходи от десетилетия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 6,5% годишен темп след ревизирани 6,3% през първото тримесечие, показват данни на министерството на търговията в страната, цитирани от Bloomberg.

Личното потребление – най-голямата част от икономиката, расте с годишните 11,8%.

Коригираната спрямо инфлацията стойност на стоките и услугите местно производство нараства до годишните 19,36 трлн. долара, засенчвайки предпандемичния си пик.

Средната прогноза в проучване на Bloomberg бе за 8,4% увеличение на БВП през второто тримесечие. Фючърсите върху борсовите индекси се покачиха след новината, доходността по 10-годишните американски облигации също се повиши, но доларът отслабна.

Обнадеждени от ваксинациите, федералната финансова помощ и продължаващото отваряне на бизнеса, американците имат както необходимите средства, така и възможността да увеличат разходите си за услуги, като вечери навън например. Допълнителните средства, както и търсенето на пазара на труда поддържат и разходите за стоки.

Гледайки напред, очакванията са икономическият растеж да бъде забавен от намаляващата държавна подкрепа и оставащите налични ограничения при доставките и пазара на труда. В същото време бързо разпространяващият се делта вариант на коронавируса създава рискове и за прогнозите за разходи.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
S&P 500 се раздели с 1,7% в най-лошата си сесия от май