IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката на САЩ няма да достигне 3% до края на 2018 г.

Ново проучване сред икономисти сочи, че вероятността инфлацията да достигне 2% до второто тримесечие на следващата година

17:56 | 18.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вероятността икономиката на САЩ да се разрасне с 3% тази година е намаляла през последния месец, след като слабите данни и политическите опасения са ударили доверието, коментират повечето икономисти в анкета на Ройтерс.

Тези резултати излизат в момент, в който надеждите за намаляване на данъците и други политики в подкрепа на растежа, обещани от президента Доналд Тръмп, отслабват заради твърденията, че той се е опитал да повлияе на разследване върху отношенията на съветника му по национална сигурност с Русия. Твърденията доведоха до най-голямото разпродаване на борсите в САЩ в сряда от началото на септември 2016 г. насам.

Бърз темп на разширяване е жизнено важно за по-широката икономическа програма на Тръмп, но американската икономика се е разраснала с най-бавния си темп от три години през първото тримесечие – само 0,7% на годишна база.

Макар че последната анкета сред 100 икономисти, проведена между 12 и 18 май, показва, че растежът ще се възстанови през второто тримесечие до 3,2%, прогнозите предполагат, че това ще бъде най-доброто му ниво до края на следващата година, като годишните средни равнища за тази и следващата година ще бъдат под 3%.

„Слабата оценка за растежа през първото тримесечие прави невъзможно за САЩ да достигне прага от 3%. Това ще изисква три поредни тримесечия от над 5% годишен растеж“, казва Ребека Мичъл, икономист в IHS Markit.

53% от респондентите, отговорили на допълнителен въпрос, казват, че шансът да се постигне ръст от 3% е намалял през последния месец, според 37% възможността не се е променила, а само според 10% шансът се е увеличил.

Прогнозите за средния растеж през първото полугодие са малко по-ниски от очакванията през предишния месец. Консенсусната оценка е за растеж между 2,4% и 2,5% на тримесечие от юли тази година до края на 2018 г.

Дори очакванията за инфлацията са по-негативни спрямо предния месец.

Не се очаква индексът на потребителските цени да достигне целта на централната банка от 2% до второто тримесечие на следващата година.

Тези прогнози не само, че подчертават различията с очакванията на администрацията на САЩ за ръст от 3% - понижена спрямо по-ранната оценка за 4%, и реалното представяне на икономиката, но и предизвикателството пред Тръмп.

Икономистите в няколко анкети на Ройтерс от началото на годината казват, че шансовете да се постигне ръст от 3% са малки.

„Винаги сме смятали, че темпът на растеж за 3% тази година е далечна възможност. Слабите икономически данни през първото тримесечие и изчезващата перспектива за стимулираща фискална политика тази година очевидно потвърждават тази прогноза“, казва Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West.

Въпреки това се очаква Фед да продължи с плана си да повишава лихвените проценти още два пъти тази година след увеличението от 25 базисни пункта през март.

Анкетата предвижда ръст от 25 базисни пункта през второто тримесечие и последващо повишение през третото, което ще направи основния лихвен процент между 1,25% и 1,50%.

„Повечето представители на Фед, поне в коментарите си, все още изглеждат решени да изпълнят плана си за нормализация. Това е едно от причините, поради които повишение на лихвените проценти през юни стои изцяло на масата. След това увеличение ще бъде по-спорно дали ще има или не още едно“, казва Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo.

“Има още много да се случи, преди да стигнем до срещата през юни, и дори след това, за да бъдат взети трудни решения. Но все още смятаме, че Фед като цяло ще следва посоката си, стига данните да бъдат такива, каквито очаква“.

На въпрос какви би спряло Фед да повиши лихвените проценти още два пъти тази година, няколко икономисти казват, че според тях такава причина би била разпродаване на пазарите. Според други това може да е разликата между настроенията и официалните икономически данни.

Повечето икономисти обаче смятат, че основната причина би било забавянето на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 6 години
Ше го натъманат тоз бвп може и 5 да стане нали саш е страната на наеограничените измами и стъкмистики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още