IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сандърс с победа на първичните избори за демократическата номинация в чужбина

Бърни Сандърс е събрал подкрепа от 69% от привържениците на демократите извън САЩ, с което е получил и девет от 13 възможни делегатски места

20:18 | 21.03.16 г.
<p>
	Бърни Сандърс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бърни Сандърс. Снимка: Ройтерс

Бърни Сандърс спечели голяма победа на първичните избори за президентската номинация на Демократическа партия сред привържениците й в чужбина. Гласуването е известно като "Демократи в чужбина" (Democrats Abroad), предаде Асошиейтед прес.

Партията заяви, че 34 570 американски граждани в чужбина, живеещи в 38 страни, са подали гласа си по интернет, пощата и лично в периода 1-8 март. Сандърс е събрал подкрепа от 69%, с което е получил и девет от 13-те делегатски места, които изборите в чужбина дават. Хилари Клинтън е спечелила 31% или четири делегатски места.

Победата е важна за Сандърс, който претърпя сериозни загуби от Клинтън в пет щата миналия вторник. Той изостава от нея с над 300 делегатски места. Клинтън в момента разполага с 1 163 делегати в сравнение с 844-те на Сандърс след проведените до момента първични избори и партийни събрания.

Съгласно системата на САЩ за произвеждане на първични избори избирателите избират делегати, подкрепящи техните кандидати във всеки щат, а после делегатите гласуват за кандидатите на националните конференции на партиите за определяне на президентската номинация.

Когато към това се прибавят и така наречените суперделегати - водещи фигури в партиите, които могат да подкрепят всеки от кандидатите, преднината на Клинтън става още по-голяма – 1 630 срещу 870 делегатски места за Сандърс. За спечелване номинацията на партията са необходими 2 383 делегатски гласа.

Сезонът на първичните избори вече е в средата си, а надпреварата при демократите тази седмица се измества към западните щати, като Сандърс разчита да ги спечели, за да съкрати преднината на Клинтън. Утре демократите гласуват в Аризона, Айдахо и Юта, като общият брой делегатски места, които те предоставят, е 131. В събота ще се произнесат и партийните събрания на демократите в Аляска, щата Вашингтон и на Хаваите, като делегатските места от тези щати са 142.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още