IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дават нова отсрочка от 90 дни на Huawei*

Въпреки това министерството на търговията възнамерява да добави нови 46 дъщерни дружества на Huawei към санкционния списък

17:30 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще удължат с още 90 дни облекченията от санкциите срещу китайската компания Huawei Technologies, чиято цел е да предпази от налозите някои мобилни мрежи в провинцията, както и други американски потребители. Това заяви американският министър на търговията Уилбър Рос.

По думите му някои телекоми в страната са „зависими“ от Huawei и затова е въведено 90-дневното удължение, съобщава Bloomberg

„Даваме им малко повече време, за да се откъснат“, допълни той в интервю за Fox Business. По думите му следващият краен срок ще е около 19 ноември. Въпреки това министерството възнамерява да добави нови 46 дъщерни дружества на Huawei към санкционния списък, с което общият брой на засегнати бизнеси става 100.

Списъкът включва дъщерните компании на Huawei в Аржентина, Австралия, Беларус, Китай, Коста Рика, Франция, Индия, Италия, Мексико и още няколко други държави.

Изказването на Рос обаче не даде отговор на по-обширния въпрос за националната сигурност и това дали американските производители на чипове и други доставчици ще могат да продават части на Китай.

В изявление Huawei посочи, че временната отсрочка “не променя факта, че Huawei е третирана несправедливо. Днешното решение няма да има значително влияние върху бизнеса на Huawei така или иначе”.

“Ясно е, че това решение, взето в конкретен момент, е политически мотивирано и няма нищо общо с националната сигурност”, обясни компанията.

През уикенда Тръмп подсказа, че няма да има отсрочка за компанията, посочвайки, че това, което ще се случи, е тъкмо “обратното”.

“Всъщност сме отворени към това да не правим бизнес с тях”, категоричен бе той.

Той също даде сигнал, че САЩ „разговарят“ с Китай и нещата вървят „много добре“. Въпреки това той повтори, че все още не е готов да сключи споразумение.

Huawei – най-голямата китайска технологична компания по продажби, е в сърцето на разрастващия се търговски конфликт между Вашингтон и Пекин, наричана от някои „разменна монета“ в преговорите. Тръмп заяви по-рано, че възнамерява „много скоро“ да проведе среща със своя китайски колега Си Дзинпин и обявеното днес решение може да смекчи тона на разговорите.

През май американското правителство постави Huawei в черния си списък, като обвини китайската компания в извършването на шпионаж, което пък заплашва националната сигурност на САЩ. Скоро след това Министерството на търговията позволи на Huawei да купува някои произведени в САЩ продукти с це, да минимизира проблемите за потребителите. По думите на Рос най-новото решение има за цел да помогне на същите тези потребители.

Компанията от своя страна се опитва да поддържа бизнеса си въпреки ограниченията. По-рано този месец тя представи операционната система HarmonyOS, която един ден би могла да служи като заместител на Android при необходимост.

Засега обаче без Android или многобройните други американски технологии и доставчици, с които Huawei работи, много от най-обещаващите ѝ продуктови линии могат да пострадат сериозно.

*Информацията е актуализирана на 20 август, 7:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още