Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ и България си стиснаха ръцете за падане на визовите откази под 3%

Захариева и Помпейо са обсъдили сключването на спогодба за социална защита, както и признаването на трудовия стаж на 400 хил. българи

САЩ и България си стиснаха ръцете за падане на визовите откази под 3%

Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, съобщиха от Министерството на външните работи.

Отпадането на американските визи за българските граждани е била една от темите, по които е постигнат напредък.

За да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%, обясни Захариева. През последната година те са намалели, но все още са около 14%. 

Още по темата

„Майк Помпейо пое ангажимент да работим за това да падне процентът на откази под 3%. Нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи”, посочи външният ни министър.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. "САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България", припомни тя. "Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 хил. българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи Захариева.

По думите ѝ срещата е била отлична възможност да се препотвърди стратегическото партньорство между двете държави, както и отличните контакти.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпейо висока оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС.

"Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос", каза Захариева пред журналисти след срещата, цитирана от БТА.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. "Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб "Балкан", който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", посочи министърът.

Двамата обсъдиха също Близкоизточния мирен процес. "Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпейо", каза Захариева. 

По време на посещението си тя се срещна и с представители на българската общност в столицата Вашингтон.

Предстоят й разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Т*ъ*по заглавие. Прав е дзк: най-малко от 10 години това изискване за под 3% си стои. Даже не си спомнян дали не беше 4%?
0
 
7
 
9
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Докато не почнем да осъждаме нашите мадовци на по 200г. не визи, ами БЕТТОНИ СТЕНИ трябва да делят бг скотовете от развитите страни
2
 
8
 
8
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Мисля си...ако САЩ са такива конспиратори и кроят планове за икономическо превземане на едни и разцепване на други...Що не си отворят границите за страни като БГ? 300-500-600 хил емигранти няма да ги съборят, но пък така ще подкопаят икономическата стабилност на страна от ЕС, и то без да се намесват!?
0
 
11
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Да вземат да направят нещо и по казуса с Австралия, там на теория уж не ни трябват визи, а се попълва само онлайн eVisitor ама понякога се чака със седмици за отговор и отказват без ясни причини.... с две думи пълна гавра, донякъде това че е безплатно поне е смекчаващо унижението.
1
 
13
 
6
преди 1 седмица
Хааахаха... Стиснали си ръцете... :lol: Като в един стар виц:

Педро се осуква под балкона на Палома с очукана китара, с идеята да топне чушлето и пее ли пее, с пълно гърло: "Куку-руку, Палооомаааа..."
А от балкона Палома му отговаря: "С к-ур у руку, па доомааа...!"

Още от САЩ
Пауъл: Икономическият растеж в САЩ може да се забави още следващата година