Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ и България си стиснаха ръцете за падане на визовите откази под 3%

Захариева и Помпейо са обсъдили сключването на спогодба за социална защита, както и признаването на трудовия стаж на 400 хил. българи

САЩ и България си стиснаха ръцете за падане на визовите откази под 3%

Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, съобщиха от Министерството на външните работи.

Отпадането на американските визи за българските граждани е била една от темите, по които е постигнат напредък.

За да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, отказите за издаване на визи на българи трябва да спаднат до 3%, обясни Захариева. През последната година те са намалели, но все още са около 14%. 

Още по темата

„Майк Помпейо пое ангажимент да работим за това да падне процентът на откази под 3%. Нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи”, посочи външният ни министър.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. "САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България", припомни тя. "Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 хил. българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи Захариева.

По думите ѝ срещата е била отлична възможност да се препотвърди стратегическото партньорство между двете държави, както и отличните контакти.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпейо висока оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС.

"Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос", каза Захариева пред журналисти след срещата, цитирана от БТА.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. "Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб "Балкан", който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", посочи министърът.

Двамата обсъдиха също Близкоизточния мирен процес. "Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпейо", каза Захариева. 

По време на посещението си тя се срещна и с представители на българската общност в столицата Вашингтон.

Предстоят й разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Т*ъ*по заглавие. Прав е дзк: най-малко от 10 години това изискване за под 3% си стои. Даже не си спомнян дали не беше 4%?
0
 
7
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Докато не почнем да осъждаме нашите мадовци на по 200г. не визи, ами БЕТТОНИ СТЕНИ трябва да делят бг скотовете от развитите страни
2
 
8
 
7
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мисля си...ако САЩ са такива конспиратори и кроят планове за икономическо превземане на едни и разцепване на други...Що не си отворят границите за страни като БГ? 300-500-600 хил емигранти няма да ги съборят, но пък така ще подкопаят икономическата стабилност на страна от ЕС, и то без да се намесват!?
1
 
13
 
6
преди 5 месеца
Хааахаха... Стиснали си ръцете... :lol: Като в един стар виц:

Педро се осуква под балкона на Палома с очукана китара, с идеята да топне чушлето и пее ли пее, с пълно гърло: "Куку-руку, Палооомаааа..."
А от балкона Палома му отговаря: "С к-ур у руку, па доомааа...!"
0
 
29
 
5
dzk
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Стига с тези фалшиви новини. Нищо не сме си "стиснали". Искането за 3% си е искане на Щатите от поне 10 години, и нищо не се е променило. просто опит на Захариева да си припише какво добро е направила тя в Щатите и как им е извила ръцете да се съгласят на нещо. А прословутата 'спогодба за здравна защита" ми изглежда опит за закърпят дупките на Здравната каса, или поне частично да си измият лицето от срамното положение което цари там. Да се признават здравни вноски направени в Щатите, тук в България ми изглежда мисия невъзможна, просто защото здравните вноски там стават на съвсем друг принцип, и той не е държавен. Просто още една екскурзия на няколко незначителни държавни служители, със нулев резултат (и по-скоро отрицателен ако вземем предвид и финансовата страна) за държавата.

Още от САЩ
Корпоративните отчети отново тласнаха щатските индекси нагоре