IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Индонезия искат да намалят търговските и инвестиционни бариери

Срещата между двете държави завърши с подписване на споразумения на стойност 10 млрд. долара

19:04 | 21.04.17 г.
<p>
	Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разговаря с вицепрезидента на Индонезия Юсуф Кала. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разговаря с вицепрезидента на Индонезия Юсуф Кала. Снимка: Архив Ройтерс

Индонезия и САЩ сключиха споразумение за намаляване на бариерите, които срещат американските компании, работещи в азиатската държава, предава Ройтерс. На преговорите участваха вицепрезидентът на Щатите Майк Пенс, президентът на Индонезия Джоко Уидодо и управителят на борда за координиране на инвестициите в Джакарта.

САЩ ще разгледа търговския си дефицит с 16 държави, като Индонезия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, е включена в този списък.

Търговските бариери са липса на защита на интелектуалната собственост, недостатъчна прозрачност на регулациите и изискването за производствените стоки, които ще се продават на индонезийския пазар, да се правят с локални ресурси.

Пенс коментира, че разговорите с президента са били водени открито и с тон на уважение. Президентът на Индонезия се е съгласил, че има наличие на твърде много бариери, които пречат на локалните и международни индустрии. Управителят на борда за инвестиции изрази оптимизма си пред Ройтерс относно преговорите, тъй като президентите на двете страни се занимават с бизнес от много години и по негово мнение те обръщат внимание на практическите проблеми, които спъват бизнеса и инвестициите.

Според него също така администрациите на Тръмп и на Уидодо споделят еднакво виждане по разгледаните въпроси. Той допълни още, че Индонезия има нужда от инвестиции и внос от САЩ, за да може да подобри износа си.

По време на срещата в петък бяха подписани 11 споразумения на стойност 10 млрд. долара под формата на меморандуми за разбирателство с американски компании. Част от споразуменията са с Exxon Mobil за продажбата на втечнен природен газ на индонезийската държавна енергийна корпорация Pertamina и с General Electric за развитието на електрическата инфраструктура в Индонезия.

На фона на последните терористични атаки във Франция, Пенс заяви, че САЩ няма да престанат да се борят за прекратяване на тероризма, тъй като той е заплаха и за американския народ, и за индонезийския.

В Индонезия преобладава мюсюлманското население и през последните 15 години държавата е била жертва на смъртоносни атаки. Въпреки това Пенс даде страната за пример поради умерената форма на изповядване на исляма в нея.

Азиатската страна изрази безпокойството си поради предложението на администрацията на Доналд Тръмп да забрани емигрирането на граждани от предимно мюсюлмански общества в САЩ. Това предложение обаче все още се бави в съда.

Пенс заяви, че Тръмп ще посети Югоизточна Азия през ноември по повод на годишните регионални конференции на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във Филипините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още