IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай готвят споразумение за замразяване на митата до пролетта

В замяна на забавянето Пекин ще се ангажира с преговори по някои от основните искания на Вашингтон

11:41 | 30.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В опита си да неутрализират търговското напрежение и да стимулират пазарите САЩ и Китай водят преговори за сключването на споразумение, в рамките на което Вашингтон ще замрази поне до пролетта въвеждането на нови мита. В замяна на това Пекин ще се ангажира с участие в преговори, чиято цел е постигането на по-значителна промяна в икономическата политика на страната. Това посочват източници и от двете държави, цитирани пред в. Wall Street Journal.

Според запознатите разговорите се водят вече от няколко седмици по телефона и се очаква решаващият етап в тях да бъде достигнат малко преди срещата на американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в събота в рамките на форума на Г-20 в Буенос Айрес.

Въпреки това все още не е ясно дали ще бъде постигнато споразумение.

Новите преговори, на които Вашингтон се надява, ще засегнат т. нар. търговска архитектура, която обхваща някои от основните искания на САЩ включително защита на интелектуалната собственост, спиране на принудителния трансфер на технологии и субсидии за държавните предприятия. Сред темите са предвидени и такива, които не са свързани с търговията, като кибершпионаж.

Не е известно обаче какви точно са исканията на САЩ, нито какво са готови да приемат властите в Пекин. Според китайските представители едно от предложенията е в замяна на отменяне на митата на САЩ Китай да се съгласи да премахне ограниченията за покупка на американски земеделски и енергийни продукти.

Сключването на такава сделка ще последва модела на споразуменията, които САЩ постигнаха през последните месеци с Европейския съюз и Япония, посочва представител на американската администрация. В рамките на тези сделки Вашингтон се съгласи да не налага нови мита – в случая върху вноса на автомобили, докато страните преговарят за окончателно решаване на проблема.

Тръмп на няколко пъти вече дава противоречиви сигнали за това дали е склонен да подпише споразумение, като окончателното решение няма да бъде взето преди двамата лидери да се срещнат.

Преди да замине за Буенос Айрес държавният глава заяви, че двете страни се намират „много близо“ до постигането на търговско споразумение, но допълни: „Не знам дали искаме да го направим. Отворен съм към сключването на сделка, но – честно казано, на мен ми харесва сделката, която имаме в момента“.

Тръмп неведнъж е посочвал, че сделка е възможна, въпреки че в понеделник каза, че е много малко вероятно САЩ да отложат вдигането на митата върху вносните стоки от Китай.

От своя страна Си Дзинпин настоява за сключването на договор, притеснен от това, че продължителната търговска война може да забави ръста на брутния вътрешен продукт на страната с повече от един процентен пункт. Президентът също така се опитва да защити политиките, които помогнаха на Китай през последните 40 години да се превърне във втората по големина световна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още