IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Куба възстановяват дипломатическите си отношения

Очаква се в сряда американският президент Барак Обама да обяви, че двете държави ще отворят отново посолствата си

10:40 | 01.07.15 г. 2
<p>
	Кубинският президент Раул Кастро и американският президент Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кубинският президент Раул Кастро и американският президент Барак Обама. Снимка: Ройтерс

САЩ и Куба достигнаха до споразумение да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си отношения, прекъснати преди повече от пет десетилетия. Историческото споразумение ще бъде обявено в сряда, съобщава Ройтерс, базирайки се на информация на високопоставени представители.

Около шест месеца след като американският президент Барак Обама и кубинският президент Раул Кастро отбелязаха дипломатически пробив, Обама ще обяви новите стъпки към сближаване рано сутринта в сряда. Междувременно началникът на американската мисия в Хавана, Джефри Делорентис, ще представи дипломатическа нота на външния министър на Куба за възстановяването на отношенията между бившите съперници от Студената война.

Възстановяването на отношенията ще бъде последната фаза от процеса на нормализиране, който се очаква да се движи бавно заради продължаващите проблеми по въпроси като човешките права в Куба, както и желанието на Хавана да запази строг контрол върху кубинското общество и държавната си икономика.

Американското икономическо ембарго върху Куба ще остане в сила, тъй като само Конгресът може да го вдигне.

Според американските представители няма почти никакъв шанс законодателите срещу Кастро в Конгреса да успеят да блокират възстановяването на отношенията или отварянето на посолства.

САЩ и Куба започнаха тайни преговори за възстановяване на връзките си в средата на 2013 г., достигайки до историческото събитие от декември миналата година, когато по отделно Обама и Кастро обявиха, че са разменили затворници и ще търсят начини да нормализират отношенията си.

Куба беше официално извадена от американския списък на държавни спонсори на терористични организации в края на май - критична стъпка към сближаване 54 години след като Вашингтон прекъсна отношенията си с островната държава в пика на Студената война и наложи ембарго.

Сред пречките за нормализиране бяха исканията на САЩ за относителна свобода на движение за дипломатите им на острова, сравнима с тази в Китай, Русия и Виетнам. Кубинците от своя страна имаха възражения срещу американските тренировъчни курсове по журналистика и информационни технологии в американския отдел в Хавана.

Не бяха представени непосредствени подробности относно други неуредени различия между страните, но обявлението в сряда е ясен знак, че основните препятствия са премахнати.

Посолство в Хавана, като най-висша степен на дипломатическо представителство, може да предложи известна увереност на американските компании с интерес към инвестиции в Куба и да помогне да се улесни пътят към повече – макар и все още силно ограничени, пътувания до острова от страна на американски граждани.

Обама, който е демократ, поиска от контролирания от републиканците Конгрес да вдигне ембаргото, но консервативните лидери в Конгреса се противопоставят на призивите за премахване на един от стълбовете на американската външна политика по времето на девет президенти.

Конгресът обмисля и премахване на забраната за пътуване до САЩ. Обама облекчи ограниченията за американците за определени пътувания до Куба, но туризмът остава незаконен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
коки
преди 8 години
The U.S. and Cuba will restore diplomatic relations more than a half-century after they were ruptured....more: http://***.nytimes.com/2015/07/01/world/americas/us-and-cuba-to-announce-plan-to-reopen-embassies.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 8 години
"има почти никакъв шанс " :(Няма ли редактори да четат тези статии?На български се ползва двойно отрицание.'няма почти никакъв шанс'И аз ползвам преводача на Гугъл, но трябва и да се чете какво превеждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още