IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат 6 млрд. долара от JPMorgan за извънсъдебно споразумение по ипотеките

От финансовата компания претендират за по-ниска сума за уреждане на правните претенции

12:52 | 28.08.13 г.
САЩ искат 6 млрд. долара от JPMorgan за извънсъдебно споразумение по ипотеките

Представители на американската Федерална агенция за жилищно финансиране притискат JPMorgan Chase & Co за най-малко 6 млрд. долара, за да бъде сключено извънсъдебно споразумение по продадените от нея облигации, обезпечени с високорискови ипотеки, твърди анонимен източник на Ройтерс, запознат с проблема.

От финансовата компания смятат, че би трябвало да платят по-ниска сума, за да бъдат уредени претенциите, посочва източникът.

Говорителка на агенцията за жилищното финансиране е отказала коментар пред Ройтерс.

Процесът с федералната агенция е само един от множеството правни проблеми, които JPMorgan се опитва да разреши в добавка към загубата си от 6,2 млрд. долара от операции с деривативни инструменти, отчетена през миналата година.

Институцията, която надзирава одържавените ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, преди 2 години даде на съд JPMorgan за 33 млрд. долара по сделките с ценни книжа. Тя съди още най-малко 16 финансови институции по подобни причини.

В исковете се твърди, че банките са представили невярно доколко са проверили основните ипотеки. Обвиненията са, че те не са отговаряли на критериите на инвеститорите. Когато получателите на ипотечни кредити изостанаха с плащанията, стойността на ценните книжа се понижи, причинявайки загуби за инвеститорите.

В случая с JPMorgan ценните книжа, за които се преговаря, включват облигации, продавани от Washington Mutual и Bear Stearns – две от институциите с финансови проблеми, които банката бе насърчена от правителството на САЩ да придобие по време на финансовата криза.

Някои банки, като например Citigroup Inc., вече постигнаха споразумения с представители на американската администрация, които се опитват да ги накарат да поемат по-голяма част от разходите, свързани с кризата на жилищния пазар в САЩ. През юли швейцарската банка UBS се съгласи да плати 885 млн. долара, за да бъде прекратено дело срещу нея по подобни обвинения.

През всяка от последните 2 години JPMorgan е похарчила по около 5 млрд. долара за разходи, свързани с правни претенции. В края на юни тя повиши оценката си за възможните загуби до 6,8 млрд. долара, докато 3 месеца по-рано тя бе за 6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още