IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Можем да се справим и без ваксината на AstraZeneca

На фона на договорките ни с редица производители можем да се справим и без този препарат, смята Антъни Фаучи

10:11 | 02.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Флакони от ваксините на AstraZeneca Plc (вляво) и на Pfizer Inc. и BioNTech SE. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Флакони от ваксините на AstraZeneca Plc (вляво) и на Pfizer Inc. и BioNTech SE. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

За разлика от много европейски страни, включително и България, САЩ все още не са одобрили ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca. Тя е по-евтина и по-лесна за съхранение от други препарати - но постоянно излизат опасения относно възможните странични ефекти.

Сега американският епидемиолог Антъни Фаучи също коментира ваксината. Той вярва, че САЩ няма да имат нужда от препарата на AstraZeneca, дори ако тя бъде одобрена в Съединените щати. Фаучи съветва Белия дом по въпросите за коронавируса, наред с други неща.

„Моето общо усещане е, че предвид договорните отношения, които имаме с редица компании, имаме достатъчно ваксини, за да отговорим на всички наши нужди, без дори да използваме AstraZeneca“, заяви ръководителят на Националния институт по алергии и инфекциозни болести пред Ройтерс. 

В България ваксината на шведско-британската компания се прилага отново след временна пауза. Във вторник германското правителство пък реши да я прилага само на хора над 60-годишна възраст. В четвъртък германската постоянна ваксинационна комисия (Stiko) препоръча хората под 60-годишна възраст, които вече са получили първа ваксинация с препарата на AstraZeneca, да преминат към иРНК ваксина за втората доза.

Още в края на януари същата комисия препоръча ваксината на AstraZeneca да се използва само за хора на възраст от 18 до 64 години, а възрастните хора да се ваксинират с наличните препарати на BioNTech/Pfizer и Moderna. По онова време AstraZeneca все още нямаше одобрение от ЕС за ваксината си.

Причината за опасенията е предполагаема тромбоза, особено сред по-младите жени. При приложените 2,7 милиона дози от AstraZeneca в Германия са докладвани 31 предполагаеми случая на т. нар. тромбоза на мозъчните вени. По-младите хора във ваксинационните групи 1 и 2 биха могли „да решат заедно с ваксиниращия лекар по преценка на лекаря и с индивидуален анализ на риска след внимателно обяснение дали искат да бъдат ваксинирани с AstraZenecа“, се казва в решението.

От Обединеното кралство дойдоха нови данни за рисковете от използването на ваксината. Местните надзорни органи съобщават за общо 30 случая, при които са били регистрирани редки кръвни съсиреци след употребата на ваксината на AstraZeneca. Това е с 25 случая повече от съобщените по-рано.

Лекарственият орган в Обединеното кралство (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) заяви, че не е получавала съобщения за съсирване на кръвта след използване на ваксините на BioNTech/Pfizer. Органът продължава да счита, че ползите от ваксината на AstraZeneca надвишат потенциалния риск от образуване на кръвни съсиреци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още