IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха нови санкции срещу Русия заради намесата в президентските избори

Ограничения има и във връзка с обвинения срещу Москва в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН

22:31 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ наложиха във вторник нови санкции срещу двама руски граждани, една руска и една словашка компания заради – по думите на Вашингтон, техни действия, които са помогнали на друга руска компания да избегне ограничения във връзка със зловредна киберактивност от страна на Москва. Това съобщи американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Според съобщението на ведомството базираната в Санкт Петербург Vela-Marine Ltd и словашката Lacno S.R.O., както и две физически лица, са помогнали на Divetechnoservices да заобиколи въведени по-рано ограничения.

През юни американските власти въведоха санкции срещу Divetechnoservices – също базирана в Санкт Петербург, заради това, че е осигурявала подводно оборудване на руски правителствени агенции, включително за руската разузнавателна служба ФСБ.

Администрацията на Барак Обама въведе ограниченията срещу ФСБ през декември 2016 г., обвинявайки руското правителство в зловредни действия срещу американски държавни представители и извършването на кибероперации, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ същата година.

От министерството на финансите посочиха, че двете физически лица, включени в списъка във вторник – Марина Игоревна Царева и Антон Александрович Нагибин, са помогнали на Divetechnoservices да заобиколи американските ограничения.

САЩ също така наложиха санкции на две руски транспортни фирми, които са заподозрени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, съобщава БТА. По-рано тази година министерството заяви, че свързан с тези руски компании кораб е прехвърлил 3500 тона петрол на кораби, плаващи под севернокорейски флаг.

Според министерството купувачът е бил севернокорейската банка Тесон, която е свързана с отдел от Корейската трудова партия, занимаващ се с незаконна икономическа дейност в полза на севернокорейските лидери.

Активите на двете руски фирми в САЩ се замразяват, а на американци се забранява да търгуват с тях.

От своя страна руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че новите санкции на САЩ са безпочвени и че Москва ще предприеме ответни мерки, посочва още БТА.

В изявление Рябков също така посочи, че санкциите са въведени под фалшив предлог.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още