IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наредиха на Русия да затвори консулството си в Сан Франциско*

Вашингтон иска до 2 септември Москва да предаде и две други сгради във Вашингтон и Ню Йорк

20:28 | 31.08.17 г. 13
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са поискали от Русия да затвори консулството си в Сан Франциско и да предаде на властите две други сгради във Вашингтон и Ню Йорк, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Решението на американското правителство идва в отговор на решението на Кремъл да свие дипломатическата мисия на САЩ в Русия, посочва информационната агенция.

Миналия месец Кремъл нареди на САЩ да намали дипломатическия и техническия си персонал в Русия с над 50 на сто до 455 души, след като Конгресът одобри с огромно мнозинство закон, с който се затягат санкциите срещу Русия.

"Смятаме, че това действие е неоправдано и вредно за общите отношения между нашите страни", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науер в изявление в четвъртък.

"В духа на равнопоставеността, на който се позовават руснаците, изискваме от руското правителство да затвори своето генерално консулство в Сан Франциско, дипломатически отдел в Ню Йорк и още един във Вашингтон“, посочи тя.

Искането трябва да бъде изпълнено до 2 септември.  

Москва е предлагала на Вашингтон различни варианти за изход от ситуацията с антируските санкции, преди да предложи съкращаване на броя на персонала в американските дипломатически мисии в Русия, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. 

"Ние дадохме на американската страна половин година, като това не беше само мълчаливо предоставяне на възможност, а постоянно отправяхме покани за диалог, имаше и няколко кръга на съответни преговори на равнище експерти за начините за излизане от ситуацията", посочи тя по време на брифинг за медиите в Москва, съобщава БТА.

Според Захарова руското Министерство на външните работи не разполага с данни за броя на съкратените или напускащи Русия сътрудници на американските дипломатически мисии. 

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Рекс Тилърсън изрази съжаление от решението на САЩ да поискат затварянето на руското генерално консулство в Сан Франциско и други две дипломатически сгради.

"Москва ще проучи внимателно обявените от американците нови мерки, след което ще бъде съобщено за реакцията ни", казва се в изявление на руското външно министерство.

"Държавният секретар (на САЩ) специално се обади да информира, че в близко време ще бъдат обявени допълнителни ограничения на дейността на руските дипломатически представителства на територията на САЩ и изложи основното им съдържание", казва се в изявлението на руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
мдам те там наще американчета у Флорида сън не ги лови за Инвесторо специално като пуснат статия за Русия ..... :)) С две думи да ми напраят една тръба и толкоз, мое пробват пак слеащия път ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Я да видим какво правят психодесните днес....Оуууу активизирали са се.....Явно са дошли парички. 1 септмври - ден за заплатки и банкови преводчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
слеащия път мое се прекръстиш на Педрос Куроям май повече щи тича на костюма ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
bobkalBedros Kalfayan, регистриран на Днес г. -------------------------------------------------------ти кат те гледам с тая регистрация, май специално сън не те е ловило специално за тая статия а ?!? .... Май гледаме Флорида ама по телевизията и пишем Филиповци или Столипиново. Аве ейй шшшш *** я чиба дан ви ебба путтката лелина, дееббба и креттените, че и не сте креативни ама никак даже каи го тва в Отровно Общество и Аммериканистан за Булггаристан .... ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Ей голяма сте пропаганда. Ми нали първо САЩ редуцираха руския дип. състав и тия мерки от страна на руснаците не са в отговор на санкциите, а като паритет на създадената от самите американци ситуация. А това, че американците са с ниска производителност и имат нужда от 3 пъти повече дипломати за да вършат една и съща работа, си е техен проблем :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
що за жалост ве, ние имаме най-яката природа и иаме от всичко е само народа малко луд ама кво от тва, остай ги българските американци да си рутат паметници и да изследват водата от по-близо кат Тексасци ..... мани го тоя с крокодилите, нека си стоят на убавинята никой не им брани ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
deant
преди 6 години
може и да е по-добре от югоизточната част на великия ЕС, където за жалост се намираме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
bobkal
преди 6 години
Номер 2 и 4, поздрави от Флорида. Да ви кажа много е лошо тук. Въобще не идвайте. Вие що не отскочите до Камчатка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
comet
преди 6 години
Средното ниво на образованието в Русия и в Китай е доста над това в САЩ, ... та с тази си позиция на конфронтация дали ще постигнат каквото си мислят, ... щото поговорката е "Дръж си приятелите близо, а враговете още по-близо". http://***.zerohedge.com/news/2017-08-29/russia-china-join-together-space-exploration-effort
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
що бе и там ли чакат наводниение ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още