IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат рекорден спад на добива на петрол

Прогнозите са продължаващ спад на добива и през 2021 година и ръст отново през 2022 година

10:20 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година добивът на петрол в САЩ намалява с 8% до 11,3 млн. барела на ден, което е най-рязкото понижение от 1940 година насам, или откакто се води статистиката на Администрацията за енергийна информация (EIA) в страната. Това понижение идва на фона на рекордно високите добиви през 2019 година - 12,2 млн. барела на ден.

eia eia

Източник: EIA

От данните, публикувани на сайта на институцията, е видно, че 2020 година също започва ударно - с 12,8 млн. барела среднодневен добив. По-късно обаче търсенето на суровината се срина заради пандемията от коронавируса.

Това накара много производители да затворят кладенци и да намалят добивите.

През май среднодневните добиви на петрол в САЩ са достигнали ниво от 10 млн. барела на ден, което е най-ниското в историята на EIA.

Като цяло през 2020 година основен производител на петрол в САЩ е Тексас с дял от 43% от общия добив, или средно по 4,87 млн. барела на ден. Спрямо 2019 година спадът е от 4 на сто. През 2019 година в щата добиваха рекордните малко над 5 млн. барела на ден.

Най-съществено е намалението на добива на петрол в Мексиканския залив - с 13 на сто. В региона влияние оказа и повишеният брой урагани и тропически бури, които спираха работата на платформите през миналата година.

На този фон в Ню Мексико има ръст на добивите - с 15% до 1,04 млн. барела на ден.

От EIA посочват в своя отделна прогноза за развитието на енергийния пазар, че добивът на петрол през 2021 година ще продължава да намалява и ще достигне средно около 11,1 млн. барела на ден. През 2022 година отново ще се повиши до 12 млн. барела дневно.

Прогнозите сочат още, че през 2021 година цените на петрола в глобален мащаб ще останат ниски, защото през втората половина на годината предлагането отново ще превишава търсенето. Като цяло пандемията от коронавируса ще продължава да влияе върху сектора и състоянието на пазарите е много несигурно.

През февруари 2021 година добивът на петрол в САЩ намалява още (до 10,4 млн. барела на ден), но до голяма степен това е свързано с необичайно ниските температури, особено в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още