IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупредиха Русия и Сирия да не използват химически оръжия 

Съюзниците на сирийския президент Башар Асад се готвят за офанзива срещу бунтовническия бастион провинция Идлиб

09:09 | 29.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Високопоставени представители на властите в САЩ са отправили предупреждение към руското и сирийското правителство срещу употребата на химически оръжия в Сирия. Съюзниците на сирийския президент Башар Асад се готвят за офанзива срещу бунтовническия бастион провинция Идлиб, предаде АР.

"САЩ ще реагират на всяко установено използване на химическо оръжие в Идлиб и на други места в Сирия бързо и по съответния начин", каза пред репортери говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.

Тя заяви, че висопокоставени американски представители са разговаряли с руските си колеги, "за да може това да стане ясно за Дамаск". Науърт посочи, че използването на химически оръжия "няма да бъде толерирано".

По думите й миналата седмица държавният секретар Майк Помпейо е заявил на руския си колега Сергей Лавров, че Москва - която е военен съюзник на Дамаск - ще бъде държана отговорна.

Сирийското правителство се готви за очакваната офанзива срещу провинция Идлиб, където живеят около 3 милиона души и има голямо присъствие на Ал Кайда освен на сирийски бунтовнически групировки. Президентът Доналд Тръмп на два пъти подлагаше Сирия на въздушни удари в отговор на предполагаеми химически атаки там. Той заяви тогава, че ударите са имали за цел да попречат на Асад да извършва атаки с химически оръжия.

В Пентагона министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис вчера спомена тези два удара, но не даде повече информация за реакцията на Вашингтон за ситуацията. Той единствено заяви, че Държавният департамент е "водил активна комуникация с Русия в последно време, за да я включи в предотвратяването на това". 

През април САЩ, Франция и Великобритания предприеха военни удари по Сирия, за да накажат Асад за предполагаемата атака с хлор срещу цивилни в дамаското предградие Дума. През 2017 г. Тръмп разреши обстрел с ракети "Томахок" по сирийска авиобаза в отговор на употреба от силите на Асад на газ зарин срещу цивилни.
Асад нееднократно отричаше правителството му да е използвало химически оръжия.

Русия обвини сирийските бунтовници, че подготвят химически атаки, които според Москва Западът ще използва, за да оправдае удар по силите на сирийското правителство.

Представители на организацията "Белите каски" са предали отровни вещества на групировката "Ахрар аш Шам", за да бъде извършена провокация в Идлиб, заяви говорител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, цитиран от ТАСС.

"Придружавани от осем представители на организацията "Бели каски", отровните вещества са били доставени в склад, използван от бойците на групировката "Ахрар аш Шам" за съхранение на оръжие и горивно-смазочни материали, където са ги посрещнали двама високопоставени командири от споменатото незаконно въоръжено формирование", каза говорителят. По думите му след това част от товара била доставена в друг населен пункт в Южен Идлиб, за да бъде инсценирана химическа атака. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Като видя "екип на инвестора" веднага ми става яснон , че следва бълвоч , от който , обаче капят стинки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
0pk
преди 5 години
Да не говорим за биологическите оръжия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
- Сирия доказано си унищожи химическите оръция!- Русия направи това отдавна!- Фашингтон още държи такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
САЩ предупредиха Русия и Сирия да не използват химически оръжия Бравооооо, господарите трябва да отпуснат на добрите си слуги още да папкат!- По случая Скрипал - съдебни доказателства НУЛА !!- Белите каски доказано са финансирани от Малобритания и Фашингтон!- Белите каски пак са на линия, макар да бяха ги евакуирали.- И хлора е на линия!- Русия предупреди, че тоя път отговора на провокацията ще бъде по-твърд и има вече цяла армада в Средиземно море!- Джурнаглист да се наричам, първа радост е за мене......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още