IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ приоритетно ще прекрояват веригите за доставки от Китай

САЩ ускоряват инициативата за отдалечаване на зависимостта от азиатската страна и насочват производственити и други вериги към по-приятелски държави

11:10 | 04.05.20 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ускорява инициативата за премахване на глобалните индустриални вериги за доставки от Китай. Вашингтон преценява въвеждането на нови мита, за да накаже Пекин заради пандемията от новия коронавирус, според официални лица, запознати с плановете на властите в САЩ, цитирани от Ройтерс.

Агенцията припомня, че Тръмп, който се закани отдавна да върне американското производство от чужбина у дома, засилва атаката си на фона на предстоящите избори на 3 ноември.

Сега икономическото унищожение и огромният брой заболели от коронавирус в САЩ задвижват правителствения тласък да отдалечат зависимостта на производствената и веригата на доставки от Китай и да я насочат към по-приятелски държави, посочват настоящи и бивши правителствени служители.

„Ние работим върху [намаляването на зависимостта на нашите вериги за доставки в Китай] през последните няколко години, но сега ускоряваме тази инициатива“, казва Кийт Крач, заместник-секретар за икономически растеж, енергетика и околна среда в ресорния държавен департамент на САЩ.

„Смятам, че е от съществено значение да разберем къде са критичните области и къде има критични затруднения“, казва Крач и допълва, че въпросът е от ключово значение за сигурността в САЩ и че правителството ще обяви мерките си скоро.

Американските министерства и държавни агенции търсят начини да накарат компаниите да преместят както доставките, така и производството си от Китай. Данъчните стимули и потенциалните субсидии са сред мерките, които се считат, че ще стимулират процеса. Агенциите проучват коя продукция трябва да се приеме за „съществена“ и как да се произвеждат тези стоки извън Китай.

„Този ​​момент е перфектна буря - пандемията изкристализира всички притеснения, които хората са имали относно бизнеса с Китай “, заявява пред агенцията друг високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Според него всички печалби, които са реализирани заради сделки с Китай, сега ще бъдат многократно компенсирани от икономическите щети, нанесени от коронавируса, и мерките за ограничаване на неговото разпространение.

Тръмп неведнъж е казвал, че може да въведе нови мита над 25-те процента върху стоки от Китай за над 370 млрд. долара. Американските компании, които плащат тези мита, вече се огъват сериозно, особено след като продажбите паднаха заради икономическата блокада, отбелязва информационната агенция.

Други начини за наказване на Китай могат да включват санкции срещу длъжностни лица или компании и по-тесни отношения с Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай счита за провинция.

Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пудел, пак ли се гаврят с тебе, бе?!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Влашки, не си се издигнал много от нивото на прадядо ти с моти ката и мама лигата !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ше го уволни тая година, спи спокойно в кашона :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
dikens15
преди 3 години
Тоя е толкова доктор, колкото и икономист!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Така се говори преди избори!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
dikens15
преди 3 години
Кой според теб го е назначил, гросе специалистен??! Вземи ни обясни, че ние това не го знаем. Що пЪ не вземе да го уволни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Sandy
преди 3 години
Влизам Технополис и гледам 3 модела перални поставени на видно място до пътеката и една табелка за трите с цена 3000 лева. Свалих си очилата, забърсах ги с кърпичка и пак погледнах..и пак толкоз. Консултанта - младо момче явно ме забеляза, че се държа странно, неадекватно, обикаляш като пумпал около пералните. Дойде и ми предложи компетентна помощ. Попитах го, защо перални от едни и същи марки в магазина са с огромни разлики от над 2000 лв. Отговори ми, че тия трите са произведени в Германия, а останалите в Китай, Полша, Словения, Турция и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Тръмпито е най смешния американски президент, но свърши много работа за ЕС и европейците. Да, демократичните ценности бяха погазени, но все пак времената са военни. Ако го изберат за още един мандат ще е идеално за ЕС и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Valentin13
преди 3 години
бъркаш докторе, нито сме любители на копейките нито копнем за чайници. оправи си критериите, ако можеш разбира се. тези критерии ни учиха при комунизъма - тези са лошите, тези са добрите. ама и тогава и сега не става ясно, кои наистина са добрите - тези дето ти говорят право в очите каквото мислят, или онези, които ти говорят сладко и ти обещават звезди от небето само да подпишеш "едно малко договорче".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
kranc_mk
преди 3 години
Малко не съм съгласен с половината от коментарите ви. Китай не ви е виновен. Култура на близо 3-4000 години няма как от един стар перчем да бъде наказана. Много преди Западния свят да съществува или САЩ, Китай са били икономическа, културна и технологична държава. Дори и да са производството в момента на света, те ще си останат такива. Ще си го пренасочат към Африка както правят в момента. Ние да му мислим, защото застаряващата гей Европа, освен да си сваля гащите нищо друго не умее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още