IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продължават с иска си срещу S&P на стойност 5 млрд. долара

Федерален съд е отхвърлил исканията на агенцията за прекратяване на процеса относно манипулирането на рейтинги

22:28 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ продължават с иска си срещу S&P на стойност 5 млрд. долара

Американското правителство може да продължи с иска си срещу рейтинговата агенция Standard & Poor's, след като федерален съдия отхвърли опитите на S&P да прекрати процеса, съобщава Ройтерс.

Според съдията правителството може да преследва претенциите си на стойност 5 млрд. долара, обвинявайки агенцията, че е манипулирала рейтинги, за да увеличи печалбата си, като по този начин е прикривала кредитни рискове и конфликти на интереси.

Това е довело до огромни загуби за инвеститорите и е допринесло за финансовата криза през 2008 г., смята правителството.

То обвинява най-голямата рейтингова агенция в САЩ в надуване на някои рейтинги, за да бъдат спечелени повече такси от застрахователи и банки, които плащат за тях.

S&P е обвинена и в това, че не е понижила рейтингите на деривати, базирани върху жилищни ипотечни ценни книжа, които загубиха стойността си в началото на кризата.

Според иска на правителството агенцията е рейтинговала повече от 2,8 трлн. долара жилищни ипотечни ценни книжа и 1,2 трлн. долара деривати върху тях между септември 2004 г. и октомври 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още