IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разкриха схема за достъп до вътрешна информация

Киберпрестъпници използвали данните, за да търгуват на борсата, от схемата са реализирани над 30 млн. долара

10:51 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Властите в Съединените американски щати са разбили канал за търговия с вътрешна корпоративна информация, съобщава Bloomberg. Според източник, запознат с въпроса, хакерите са извличали изявления на компаниите и са търгували с акциите им, преди информацията да достигне официално пазара.

Властите са идентифицирали деветима участника, които са били част от схемата. Очаква се срещу тях да бъде повдигнат обвинителен акт днес от властите в Бруклин, Ню Йорк и Ню Джърси.

Според информацията хакерите са украинци, а вероятно и руснаци, предава още Bloomberg. Те са успели да проникнат в сървърите на RNewswire Association LLC, Marketwired и Business Wire, които са част от Berkshire Hathaway, собственост на Уорън Бъфет.

Хакерите са препращали информацията на свои съучастница в САЩ, а те са търгували с акции на десетки компании, сред които Panera Bread Co., Boeing Co., Hewlett-Packard Co., Caterpillar Inc. и Oracle Corp. От схемата са реализирани над 30 млн. долара, твърди източникът.

Разследването е започнало, след като разследващите органи в Бруклин и Ню Йорк и ФБР са били сезирани от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchange Commission, или SEC) за модел на подозрителна търговия на някои от подсъдимите. Американските тайни служби и федералните власти в Ню Джърси започнали независимо разследване, фокусирано върху хакери извън САЩ.

За повече от две години разследващите разкрили схемата и сделките, обхващащи период от пет години и продължили до неотдавна, твърди още източникът.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения, включително за заговор за извършване на измама с ценни книжа и хакерство, срещу деветима души от Бруклин и Ню Джърси. SEC ще заведе граждански дела срещу някои от тях.

Това е първият голям случай на търговия на база вътрешна информация, достигнал такива размери, и показва уязвимостта на финансовите пазари в дигиталната епоха. Докато разследващите органи използват все по-агресивни тактики, като подслушвания, нарушителите на закона отново са едни гърди напред, като просто крадат информацията, вместо да карат някой друг да им я предава. А за тази цел не са нужни дългогодишни връзки на Wall Street, коментира още Bloomberg.

Повече за търговията с вътрешна информация четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още