Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ разрешават на Shell да добива петрол в Арктика

Според анализатори в този регион може да се съдържат до 166 милиарда барела нефт

САЩ разрешават на Shell да добива петрол в Арктика

Протест на екозащитници срещу плановете на Shell в Арктика. Снимка: Ройтерс

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell е получила разрешение от американското правителство да стартира програмата си за проучване и добив на нефт и газ в Арктическия океан, което се счита за голям успех за цялата газова и петролна индустрия, предава Ройтерс.

Компанията се опитваше от дълги години да получи разрешение от вътрешното министерство на САЩ за реализация на своите планове за сондиране в Чукотско море, на 113 километра от село Уейнлрайт, на северозападното крайбрежие на Аляска. Там  Shell ще извърши шест пробива в земните недра.

Въпреки това мениджмънтът на Shell е изправен пред трудни решения, тъй като пазарната обстановка не е много благоприятна заради спада на цените на петрола. Компанията ще трябва да реши дали да поеме високите разходи и рисковете от сондажите, отчитайки и новото направление за развитие на концерна след сделката за придобиване на BG Group, предава Ройтерс.

Засега производството на течен природен газ е по-перспективно начинание, но ако бъдат потвърдени големите запаси на нефт в Чукотско море, които биха могли да обезпечат устойчив дългосрочен добив, това може да промени стратегията на англо-холандската компания. Тя похарчи 5 млрд. долара по време на последния си неуспешен опит да намери нефт в Аляска, но в компанията вярват, че в региона има огромни неоткрити запаси от нефт.

По оценка на анализаторите от консултантската агенция Conway Mackenzie в този регион може да се съдържат до 166 милиарда барела нефт.

Решението на американското правителство е тежък удар за еколозите, които категорично отказват пробиви в арктическите води. Те настояват за това, че един евентуален инцидент може да има още по-опустошителни последици от този при аварията на Deepwater Horizon в Мексиканския залив. При нея през 2010 г. загинаха 11 служители, а милиони барели петрол се вляха в залива и предизвикаха сериозни щети за екосистемата.  

Още по темата

Чукотско море се счита за непредсказуемо. Времето там е екстремно, вълните могат да достигнат височина до 15 метра. Най-близката брегова охрана, която би могла да реагира на евентуален разлив на петрол, се намира на хиляда километра. В морето има популации на полярни китове, моржове и други морски бозайници.

До началото на дейността си там обаче Shell следва да получи разрешение от много места, но това на американското правителство се считаше за най-голямото препятствие. 

Правителството на Обама бе дало разрешение още през 2012 г. След серия от дребни аварии обаче вътрешното министерство скоро отне лиценза, а Shell преустанови дейността си временно до получаване на новото разрешително. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
5
 
4
nobel до: nobel
преди 3 години
Няма профилна снимка
Единственото поне що-годе разумно обяснение, което ми идва на ум е, че може би американското правителство е закъсало толкова много, че иска да получи таксите за разрешение и добив. Извинявам се, но за друго просто не се сещам.
0
 
5
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Платформи се затварят. Сега пък мислят нови да отварят. Вече не мога да разбера какво става. Явно всички са се побъркали окончателно.
0
 
7
 
2
преди 3 години
Кво стана с шистите - май вече издишат, а?
2
 
4
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Дано ВЕИ революцията спре тези рискови планове...

Още от САЩ
Докладът на Мълър понижи рейтинга на Тръмп до най-ниското му ниво за 2019 г.