IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са провели тайна кибер операция срещу Иран след атаката в Саудитска Арабия

Акцията е проведена в края на септември и е насочена към способността на Техеран да разпространява „пропаганда“, според източници на Ройтерс

09:12 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Редактор
САЩ са провели тайна кибер операция срещу Иран след атаката в Саудитска Арабия

САЩ са провели тайна кибер операция срещу Иран след атаката срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия от 14 септември, за която Вашингтон и Рияд обвиняват Техеран. Това съобщават за Ройтерс двама американски служители, пожелали анонимност.

Длъжностните лица посочват, че операцията е проведена в края на септември и е насочена към способността на Техеран да разпространява „пропаганда“. Ударът е засегнал хардуер на ислямската република, посочва единият от източниците, но не дава подробности.

Атаката подчертава как администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да противодейства на това, което определя като иранска агресия, но без да влиза в по-широк конфликт, отбелязва информационната агенция.

На въпрос относно предполагаемата атака министърът на съобщенията и информационните технологии на Иран Мохамед Джавад Азари-Джароми коментира: „Сигурно са си мечтали“, предава агенция Фарс.

САЩ, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия публично обвиняват Иран за атаката с дрон от 14 септември, която разруши значителна част от петролната инфраструктура на Саудитска Арабия. Техеран отрича, а междувременно шиитската военна групировка на хутите пое отговорност за нападението.

Пентагонът реагира, като изпрати хиляди допълнителни войски и техника за укрепване на саудитската отбрана.

Засега американското военно министерство отказва коментар на информацията. „Когато става въпрос за политика и за оперативна сигурност, ние не обсъждаме операции, разузнаване или планиране в киберпространството“, заявява пред Ройтерс говорителят на Пентагона Елиса Смит.

Въздействието на атаката, ако е осъществена такава, е трудно за определяне, но кибер атаките се разглеждат като по-малко провокативна опция, отбелязва агенцията. „Можете да нанесете щети, без да убивате хора или да взривявате. Това добавя опция към инструментариума, който имаме, желанието ни да използваме тази възможност е важно“, коментира Джеймс Люис, експерт по киберсигурност от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

Той допълва, че може да не е възможно да се възпре иранското поведение дори с конвенционални военни удари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още