IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са събрали 63 млрд. долара от мита за година

Приходите са се увеличили миналата година след въвеждането на нови налози от администрацията на Тръмп в отговор на нечестни бизнес практики на Китай

16:10 | 08.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Одобреното от американския президент Доналд Тръмп повишаване на митата разгневи Пекин и доведе до ескалация на търговската война между САЩ и Китай, но създалата се ситуация е от полза за американското финансово министерство.

В 12-те месеца до 30 юни американското правителство е събрало 63 млрд. долара от мита, сочат последните данни на финансовото министерство. Освен това приходите от мита растат, съобщава Wall Street Journal.

Само през юни САЩ са събрали 6 млрд. долара от мита, което е ръст спрямо 5,3 млрд. долара през май и 4,8 млрд. долара през април, след решението на Тръмп да повиши налозите върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%. Последните влязоха в сила постепенно в началото на май.

САЩ са напът да генерират приходи от мита на стойност 72 млрд. долара годишно и може да достигнат прага от 100 млрд. долара, ако от 1 септември влязат в сила нови мита от 10% върху останалите незасегнати китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара.

Но има и уловка. Всеки генериран долар от новите мита води до друг долар за финансиране на спасителни програми за фермери, които са пострадали от ответния отговор на Китай и други страни. САЩ одобриха спасителна програма за американското земеделие на стойност 12 млрд. долара през 2018 г. и още 16 млрд. долара тази година на обща стойност 28 млрд. долара.

Въпреки че САЩ имаха относително ниски мита преди последните действия на администрацията на Тръмп, те все пак успяваха да наберат около 30 млрд. долара на година от предходните налози върху вносни стоки от Китай, Европа, Япония и други страни, включително мита върху селскостопански продукти и пътнически автомобили.

По данни на лобистката организация Tariffs Hurt the Heartland, създадена от компании, които се противопоставят на митата, новите налози са донесли общо 27 млрд. долара, почти колкото размера на одобрените спасителни програми за фермерите.

Приходите от мита започнаха да растат силно миналата година, когато администрацията на Тръмп наложи поредица от нови мита на Китай в отговор на нечестни по думите на президента бизнес практики. В момента в САЩ са в сила мита от 25% върху китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

През юни над 3 млрд. долара от месечните приходи от мита, или над половината от общата сума, са дошли от Китай, като това се случва за първи път, сочи анализът на Tariffs Hurt the Heartland.

Митата вредят на Китай, като правят стоките му по-скъпи, но бизнес групи побързаха да отбележат, че по-скоро американските вносители, отколкото Китай трябва да платят налозите.

„Американците вече плащат рекордно високи мита, а най-големият удар за потребителите ще дойде на 1 септември“, казва Джонатан Голд, говорител на Tariffs Hurt the Heartland. „Продължаваме да призоваваме администрацията да промени курса“, допълва той.

Редица фактори обаче може да не позволят приходите от мита да достигнат прогнозирания от Тръмп праг от 100 млрд. долара на година. Първо, търговската война с Китай се засили, а американската търговия с Китай отбелязва спад.

Китай, който преди време беше най-големият търговски партньор на САЩ, от началото на годината изостава от Мексико и Канада. Ако тенденцията се запази, ще има по-малък обем от вносни стоки, върху които да бъдат наложени мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Ура, Тръмп върза гащите, грешка - бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Инфлацията няма нищо общо с цените... Колкото повече се руши устоите на глобализацията толкова по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Американските потребители ще платят за по високите китайски мита но това е по малката беда По високите мита ще повишат инфлацията в С А Щ и обикновените хора ще плащат по високи цени за всички стоки не само китайските
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още