Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ са удвоили инвестициите си в слънчева енергия в чужбина през 2017 г.

Страната е инвестирала повече от 630 млн. долара в международни енергийни проекти

САЩ са удвоили инвестициите си в слънчева енергия в чужбина през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на САЩ е удвоило финансовата си подкрепа за проекти за слънчева енергия в чужбина през миналата година в рамките на инвестиционната си политика, съобразена с климата, приета в последните дни на администрацията на Обама, съобщи Ройтерс.

Разрастващата се подкрепа на САЩ за чуждестранни слънчеви проекти идва въпреки продължаващото федерално разследване на предишни американски заеми в чужбина за развитието на подобни проекти. Това също така задълбочава объркването относно позицията на президента Доналд Тръмп за правителствената подкрепа за възобновяемата енергия, тъй като неговата администрация по-скоро пренебрегва заплахата от глобалното затопляне и агресивно насърчава развитието на изкопаеми горива.

Страната е инвестирала повече от 630 млн. долара в международни енергийни проекти през 2017 г., 90% от които са слънчеви, вятърни или други нисковъглеродни енергийни мощности.

Още по темата

За сравнение общото финансиране на Инвестиционната корпорация за чуждестранни инвестиции (OPIC) за 2016 г. е в размер на 797 млн. долара, от които 61% - за чиста енергия.

Предоставянето на заеми от агенцията за слънчеви проекти се е удвоило до повече от 250 млн. долара през 2017 г., подкрепяйки инвестиции в Индия, Африка и Южна Америка. Говорителят на Белия дом отказа коментар на тези данни.

OPIC е самофинансираща се държавна агенция, която има за цел да подобри приоритетите във външната политика и националната сигурност "чрез инвестиране в предприятия в чужбина. В продължение на 40 години тя работи без никакви нетни разходи за данъкоплатците в САЩ.

Политиката на OPIC съвпада с усилията на бившия президент Барак Обама за борба с изменението на климата, но се сблъсква с енергийните приоритети на настоящата администрация.

От встъпването си в длъжност Тръмп отмени регулирането, ограничаващо емисиите на въглероден диоксид, за да помогне на петролните и въглищни компании и обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Тръмп продължава да вярва на Ким Чен-ун