Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ се канят да възстановят митото върху вноса на алуминий от Канада

Налогът беше отменен през миналата година, след като страните, заедно с Мексико, постигнаха ново търговско споразумение

САЩ се канят да възстановят митото върху вноса на алуминий от Канада

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля въвеждането на мита върху вноса на алуминий от Канада, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Според тях официално съобщение за решението може да има до края на седмицата.

Ако Канада откаже да наложи ограничения за износа на алуминий за САЩ, Вашингтон в края на седмицата ще обяви повторно налагане на 10% мито за вноса на метала от страната. Митото ще се прилага до 1 юли, според информацията на агенцията.

Информацията се появява няколко дни преди новата търговска сделка между САЩ, Канада и Мексико да влезе в сила от 1 юли. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър изрази загриженост относно неотдавнашната борба на американските производители на алуминий, които наблюдават спад в продажбите и цените заради свитото търсене на фона на пандемията.

По време на изслушване миналата седмица Лайтайзър коментира пред комисията по финансите на Сената, че скорошния ръст на вноса на алуминий от съседна Канада представлява „истинско притеснение за нас сега“ и че службата му наблюдава ситуацията.

Още по темата
Съгласно споразумението от май 2019 г., с което митата върху вноса на алуминий от Канада бяха отменени, Отава трябва да ограничи износа на метала за САЩ. Споразумението, постигнато между трите страни в Северна Америка през май 2019 г., предвижда мониторинг и механизъм за предотвратяване увеличаването на износа. То предвижда, че митата върху металите могат да бъдат възстановени, „ако се появят скокове на вноса на конкретни изделия от стомана и алуминий“.

По ирония на съдбата обаче трима от водещите американски производители на алуминий - Alcoa Corp., Century Aluminium Co. и Magnitude 7 Metals LLC, не са на едно мнение дали е необходимо възстановяването на митата. Американската асоциация на производителите на алуминий, която представлява Century Aluminium и Magnitude 7 Metals, поиска от Лайтхайзър да възстанови митото заради срива на цените. Същевременно другата асоциация на производителите, която представлява Alcoa Corp., Rio Tinto Group и десетки други производители на алуминий, твърди, че митото е излишно, защото вносът е непроменен от 2017 г.

Финансовият директор на Alcoa Уилям Оплингер заяви по време на виртуална банкова конференция през юни, че субсидираният от правителството на Китай свръхкапацитет е истинският проблем. Той подчерта, че подкрепя свободната търговия с „тези, които търгуват свободно, особено с канадците“.

Базовата цена на алуминия, който се търгува в Лондон, е спаднала с 11% тази година, а цената, платена за доставка на метала до американския Среден Запад се срива с повече от 40%.

Производителите на алуминий се борят заедно с другите предприятия на фона на пандемията. Alcoa, един от водещите американски производители на алуминий, през април намали оставащия капацитет на своя завод във Фърндейл, Вашингтон. Същия месец Century отчете най-ниските си продажби за тримесечието от третото тримесечие на 2017 г. заради срива на търсенето, породено от здравната криза и безпрецедентния спад на цените на стоките.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
След вяла сесия в петък S&P 500 пак остана в подножието на върха си от февруари