Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ се споразумяха и с Великобритания за самолетните субсидии

Двете страни спират действието на мита върху стоки за милиарди до 2026 г., докогато ще се водят преговори и трябва да се намери трайно решение

САЩ се споразумяха и с Великобритания за самолетните субсидии

Снимка: архив Ройтерс

САЩ и Великобритания постигнаха примирие в търговски спор, включващ Airbus SE и Boeing Co., като се съгласиха на петгодишно спиране на митата, засягащи различни стоки, съобщава Bloomberg.

Продукти като шотландско уиски, бисквити и заквасена сметана са засегнати от допълнителни мита от 25% заради спора. Споразумението спира митата до 2026 г., докогато трябва да се проведат преговори за окончателно решаване на проблема, съобщават от службата на американския търговски представител Катрин Тай в изявление.

По-рано тази седмица ЕС и САЩ постигнаха рамка в дългогодишния спор за субсидиране на въздухоплавателните средства от ЕС. Великобритания обаче трябваше да се договори отделно, след като напусна ЕС.

Трансатлантическите съюзници работят за разрешаване на търговските си различия, за да могат да заемат обща позиция срещу напредъка на Китай в световната търговия.

Още по темата
Сделката между САЩ и ЕС, обявена във Брюксел във вторник, включва петгодишен ангажимент на ЕС да не възстановява своите мита върху американски стоки на стойност 4 милиарда долара. В замяна Вашингтон оттегля за пет години митата си върху европейски храни и луксозни стоки на стойност 7,5 милиарда долара.

В допълнение към спирането на тарифите ЕС и САЩ се договориха да създадат работна група за анализ на двустранните разногласия и разработване на принципи и подходящи действия. Двете страни се ангажират също така да предоставят прозрачна информация относно финансирането за научноизследователска и развойна дейност и съвместно се занимават с непазарните практики на страни като Китай.

През март САЩ спряха митата срещу Обединеното кралство, а след това и срещу ЕС, за четири месеца - период, който би приключил в началото на юли, за да създадат пространство за преговори за дълготрайно решение.

Световната търговска организация беше постановила, че правителствата на Германия, Франция, Испания и Великобритания предоставят на Airbus незаконни субсидии чрез заеми за производство на нови модели самолети, вливания на акции, опрощаване на дългове и различни други финансови вноски.

Базираният в Женева търговски орган също постанови, че в САЩ Boeing се е възползвал от незаконни субсидии чрез данъчни облекчения.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
МВФ одобри увеличаване на глобалната ликвидност с 650 млрд. долара