IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще опитат да приемат Световно първенство по футбол

Най-близкият шанс това да стане е през 2026 година

09:20 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трофеят на Световното първенство по футбол</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Трофеят на Световното първенство по футбол

Снимка: Ройтерс 

Американската футболна федерация "би била заинтересована" да приеме домакинството на Световно първенство по футбол, заяви нейният ръководител Сунил Гулати за ВВС. Най-близката възможност това да се случи е през 2026 година.

САЩ за последно прие домакинство на Световно първенство по футбол през 1994 г., като срещите се изиграха пред препълнени трибуни. От тогава националният отбор достигна четвъртфиналите през 2002 г, а наскоро се класира за предстоящото догодина световно в Бразилия.

Кандидатурата на САЩ беше сред отхвърлените при избора на домакин за световното първенство през 2022 година. Останалите бяха Южна Корея, Япония и Австралия. Президентът на Американската футболна федерация (USSF), Сунил Гулати, каза, че след фурора, съпътстващ избора на домакин за 2018 и 2022, „избирателната система трябва значително да се подобри“.

Гулати е на мнение, че САЩ няма да подкрепи Австралия в търсенето на компенсация от Fifa при евентуално преместване на турнира през 2022 през зимата. Австралийската федерация е отправила претенции в случай, че първенството в Катар бъде проведено през зимата и не се проведе в традиционните за турнира летни месеци.

Австралийската футболна асоциация (FFA) е похарчила 25 милиона британски лири за двойната си кандидатура да приеме първенствата през 2018 или 2022, като по-голямата част от средствата бяха осигурени от държавата. От Fifa казаха, възможността Австралия да получи компенсация, е малка.

Всичко си е на мястото

Гулати твърди, че една от слабостите на американската кандидатура може би е била скорошното домакинство на турнира през 1994, но това, че вече притежава необходимите футболни съоръжения, е било преимущество.

Всяко предложение за преместване на първенството през зимата би било „прибързана безсмислица“, каза Гулати.

Връщайки се отново към САЩ, той каза, че ако Fifa измести провеждане на Световното през януари или февруари, то ще трябва да започне преговори с американските телевизионни компании. През първите няколко месеца от годината Националната лига по американски футбол (NFL) достига своята кулминация, предоставяйки високи рейтинги на американските телевизии.

В тази връзка Гулати посочва, че ще има нужда от „задълбочено проучване“, вземащо под внимание всички търговски договори около турнира през 2022, включително тези между Fifa и американските разпространители. Той добави, че няма никакъв шанс Fifa да поиска от NFL да измести сезона си, така че да може да се вмести и Световното първенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още