IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ спечелиха битката с Китай за митата върху луксозните коли

СТО не е открила основание за митата, които Пекин налагаше с аргумента, че Вашингтон субсидира местните производители

20:26 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ спечелиха битката с Китай за митата върху луксозните коли

Световната търговска организация (СТО) се е прозинесла в полза на САЩ относно спора им с Китай за митата върху американските луксозни автомобили, съобщава ВВС.

Панел на СТО не е открил основание за митата, които Китай налагаше между 2011 и 2013 г. САЩ окачествиха решението като „значителна победа“.

Китай започна да налага мита върху автомобилите с обем на двигателите над 2,5 литра като ответна мярка срещу американски търговски политики.

Пекин се аргументира с това, че щатските производители, като General Motors и Chrysler, са получавали държавни субсидии и така са наводнили китайския пазар, което е навредило на местната индустрия.

Според САЩ Китай е наложил митата, които достигаха 21,5%, противно на правилата и заведоха дело в СТО.

Търговският представител на САЩ Майкъл Фроман посочва, че през 2013 г. са били наложени мита върху износ на стойност 5 млрд. долара. „Посланието е ясно, Китай трябва да спазва правилата като останалите членки на СТО.“

Общият експорт на превозни средства от САЩ за Китай през 2013 г. е възлязъл на 8,6 млрд. долара – ръст от 48% на годишна база. Страната е най-големият пазар за САЩ след Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още