IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ спират финансирането на ООН за подпомагане на палестинските бежанци 

Страната осигурява почти 30% от общия бюджет на агенцията за бежанците и настоява за реформиране на начина, по който се управлява

10:50 | 01.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на президента Доналд Тръмп повече няма да финансира агенцията на ООН за палестинските бежанци, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от АР - седмица след като Вашингтон оряза двустранната американска помощ за проекти на Западния бряг и в Газа. 
САЩ осигуряват почти 30% от общия бюджет на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (U.N. Relief and Works Agency - UNRWA) и настояват за реформиране на начина, по който тя се управлява, отбелязва АП. 

През 2016 г. САЩ дариха 355 милиона долара на агенцията, която осигурява здравеопазване, образование и созиални услуги за палестинците на Западния бряг, в ивицата Газца, Йордания, Сирия и Ливан, и по план трябваше да отпуснат същата сума тази година. През януари администрацията на Тръмп отпусна 60 милиона долара, но блокира 65 милиона от планираната подкрепа. Сегашното решение орязва останалите 290 милиона долара.

"Администрацията внимателно разгледа въпроса и реши, че САЩ няма да отпускат допълнителни средства на тази операция с непоправими недостатъци", заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. 

"Когато през януари отпуснахме помощ от 60 милиона долара, дадохме ясно да се разбере, че повече нямаме намерение да носим крайно непропорционален дял от бремето на разходите, който сме поели от години", заяви говорителката на Държавния департамент. По думите й няколко страни, сред които Йордания, Египет, Швеция, Катар и ОАЕ, са "показали лидерство" в справянето с този проблем, но "общата международна реакция" не е била достатъчна.

Изявлението на Държавния департамент критикува "бизнес модела и фискалните практики" на агенцията, която от години е в криза и повече не може да се издържа, понеже безкрайно разширява общността на лицата със статут на палестински бежанци, имащи право на помощ. 

Агенцията твърди, че осигурява услуги на около 5 милиона палестински бежанци, отбелязва Ройтерс. Повечето са потомци на лицата, които са избягали от Палестина през войната от 1948 г., довела до създаването на държавата Израел. 

Има нарастваща международна загриженост от влошаващите се хуманитарни условия на Западния бряг и в Газа и американското решение предизвика остра и поляризирана реакция във Вашингтнон, посочва АП. Според едни решението на Тръмп "има потенциал да навреди на милиони невинни цивилни и ще засили риска от допълнителна дестабилизация и конфликти в целия Близък Изток", а според други то е "победа за американските данъкоплатци и за мира", защото ще направи палестинците по-самодостатъчни и ще ги подготви за истински мир с Израел. 

Декларацията на Държавния департамент обещава, че САЩ ще активизират диалога с ООН и с правителствата на страните домакини, приютили бежанците в търсене на "нови модели и нови подходи" за подпомагане на палестинците, особено учениците, което може да включва директна двустранна помощ от САЩ и други държави. 

Появиха се някои инициативи, опитващи се да смекчат ефекта от оттеглянето на САЩ, отбелязва Франс прес. Берлин вчера обяви "съществено увеличение" на германската вноска за агенцията на ООН и призова европейските си партньори да сторят същото. Йордания обяви, че организира конференция 27 септември в Ню Йорк в нейна подкрепа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още