IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ стават все по-привлекателни за израелския бизнес

Израелската технологична индустрия може да спести милиони при по-нисък корпоративен данък в САЩ

13:54 | 24.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп за резки съкращения на корпоративните данъци ще накарат израелските технологични компании, които са основен източник на доходи за израелската икономика, да обмислят преместване в САЩ, пише Ройтерс.

Израелската технологична индустрия е една от най-големите в света след Силициевата долина, като допринася с около 14% за икономическата продукция на страната,с 50% за индустриалния износ и е около 10% от работната сила.

Но с плановете на Тръмп да намали американската данъчна ставка до 15% от 35%, като част от реформите, предназначени да върнат над 2 трлн. долара от печалбите, държани в чужбина от американските фирми, Съединените щати внезапно изглеждат по-привлекателни за израелския бизнес.

Много израелски високотехнологични компании извършват операции в САЩ, но други оперират в Израел, където корпоративна данъчна ставка е 24 %.

Въпреки че не е сигурно, че Тръмп ще се справи с предложените данъчни облекчения, предвид трудностите, които изпитват при прокарването на други мерки, израелската фирма за тестване на софтуер Qualitest вече е забелязала потенциална възможност да насочи бизнеса си натам.

"След като данъкът е по-нисък от този в Израел, компании като нашата ще предпочетат да прехвърлят всички или някои от своите операции от Израел към САЩ, за да се възползват от данъчните облекчения", каза съоснователят на Qualitest Аял Залберман, като добави, че 800 от общо 3800 служители на компанията работят в САЩ.

Според неговите изчисления, ако фирмата прехвърли част от дейността си в САЩ, ще спестява по няколко милиона долара годишно.

„Ако САЩ намалят данъка си до 15%, тогава Израел ще бъде по-малко привлекателен за високотехнологични компании и стартиращи фирми", коментира от своя страна Дорон Садан, ръководител на данъчния отдел в израелската счетоводната фирма PricewaterhouseCoopers.

„Ще има повече стартиращи компании в САЩ и по-малко придобивания (на израелски фирми) от мултинационални компании“, добави той.

В същото време анализатори отбелязват, че не само технологичните компании ще бъдат засегнати, тъй като Съединените щати са доминиращият пазар за много израелски предприятия в множество сектори. При този сценарий инвестициите в израелски операции вероятно ще се свият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още