Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

САЩ започват издаването на 20-годишен дълг в опит да преборят дефицита

Новите 20-годишни облигации по всяка вероятност ще привлекат повече местни купувачи, отколкото международни фондове, които като цяло предпочитат по-малкия падеж

САЩ започват издаването на 20-годишен дълг в опит да преборят дефицита

Снимка: Pixabay

Американското Министерство на финансите ще започне издаването на 20-годишни държавни ценни книжа през първата половина на 2020 г., разширявайки набора си от облигации докато търси начини за финансиране на нарастващия си дефицит.

Институционалните инвеститори търсят по-дългосрочен, освободен от рискове дълг, който да предлага номинална доходност. Японските власти обсъждат възможността да прибавят към портфолиото си от предлагани продукти и 50-годишни държавни ценни книжа – възможност, която от Вашингтон отхвърлиха, съобщава Bloomberg.

„20-годишните облигации пасват по-лесно на съществуващата пазарна структура“, посочва Лу Крандал, главен икономист към Wrightson ICAP LLC.

Още по темата

Издадените по-рано 30-годишни облигации, на които им остават около 20 години до падежа, имат доходност от около 2,15%. Това предполага, че новият дълг ще предлага значителна премия спрямо другите сравними облигации. Доходността по 20-годишните японски ценни книжа е около 0,31%, а по германските – едва 0,07%.

Новите 20-годишни облигации по всяка вероятност ще привлекат повече местни купувачи, отколкото международни фондове, които като цяло предпочитат по-малкия падеж. Чуждестранните инвеститори са купили средно по-малко от 9% от американския 30-годишен дълг, продаден на търгове през 2019 г.

В изявлението на финансовото министерство се посочва, че повече информация ще има в съобщението за продажбите на дългосрочен дълг за следващото тримесечие, което ще бъде оповестено на 5 февруари.

Новата партида представлява възраждането на 20-годишните облигации, от които американското министерство на финансите се отказа през 1989 г. в полза на 30-годишните, преди да се раздели и с тях за известно време в началото на новото хилядолетие.

САЩ са издавали и държавни ценни книжа с падеж до 40 години в периода между 1955 и 1963 г. Също така са продавали и 50-годишен дълг през 1911 г., средствата от който са били предназначени за построяването на Панамския канал.

В съобщението финансовият министър Стивън Манучин посочва, че „ще продължим да разглеждаме други потенциални нови продукти“ за финансиране на дълг.

Решението за 20-годишните облигации стана факт, след като властите в САЩ преразгледаха някои други възможности, сред които и издаването на облигации с ултра-дълъг матуритет от 50-100 години, но мнозина на Wall Street застанаха против подобна идея.

Въпреки това според американския президент Доналд Тръмп страната трябва да се възползва от исторически ниските лихвени проценти.

Издаването на облигации с толкова дълъг матуритет ще ограничи разходите на данъкоплатците по погасяването на бюджетния дефицит, който се е запътил към сумата от 1 трлн. долара годишно.

Сред рисковете на ултра-дълите облигации е несигурността в търсенето в рамките на икономическия цикъл. Засега очакванията са търсенето да е устойчиво, прогнозират участници на пазара. Има голяма пропаст между 10-годишните и 30-годишните облигации, така че ще има търсене, посочва Тони Фарън, управляващ директор на брокерскатa къща Mischler Financial.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
7
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Няма как да стане това. Духът е излязъл вече от бутилката и няма какво да го спре. Нещата вече са излязли извън контрол. Каквото и да се опитват да направят това няма да спре дефицита и трупането на дългове... Отдавна границата е премината.
1
 
4
 
2
Боян до: Grosss
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Е то си пише колко са балъците, по-малко от 9%, не е случайно че ликвидността в банковата им система е много лоша и ФЕД вкара тихичко едни 600 милиярда.
0
 
8
 
1
преди 4 месеца
Що не 100 г. или 200г,да ги закръглим на 1000 и пей сърце като има балъци
да вярват и дават?

Още от САЩ
САЩ обвиниха Китай, че блокира американските авиокомпании