IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката във Вашингтон измества погледите към сезона на отчетите

Пазарите ще очакват с интерес и възобновяването на статистическото отчитане отвъд Океана

10:50 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката във Вашингтон измества погледите към сезона на отчетите

С оглед на края на 16-двенната политическа битка във Вашингтон пазарите се насочват към бързо изместване на фокуса от блокирането на дейността на федерално правителство към продължаващия сезон на отчетите в корпоративния сектор, пише CNBC.

Представителите на Конгреса и Сената постигнаха компромис, за да избегнат удрянето на тавана на дълга, което се очакваше да се случи днес. Споразумението отложи временно проблема, оставайки разрешаването му за първите месеци на следващата година.

Очакванията за сделка във Вашингтон дадоха тласък на търговията с акции на Wall Street, като водещите индекси Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха с повече от еднопроцентови повишения. Доходността по 10-годишните американски държавни бонове пък се смъкна до 2,67% спрямо 2,76% в ранния следобед в САЩ.

"Пренасочваме се обратно към сезона на отчетите и мисля, че до този момент цифрите са малко разочароващи", каза Марк Лушчини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery.

През последните четири тримесечия средно 66% от всички компоненти на S&P 500 публикуваха по-добри от очакваното отчети. До момента 57 на сто от компаниите, част от S&P 500, са докладвали по-добрите от прогнозираните печалби, а 55% са нахвърлили очакваните приходи, сочат данните на Thomson Reuters.

Сред компаниите, които се очаква в близките часове да публикуват финансовите си резултати за периода юли-септември, са Goldman Sachs, Philip Morris, Taiwan Semiconductor, UnitedHealth, Verizon, Union Pacific, Blackstone и други. По-късно днес погледите ще насочат и към Google, Chipotle, Las Vegas Sands и Capital One.

16-дневният блокаж на американската администрация остави пазарите и без нови статистически данни, тъй като много от правителствените агенции преустановиха работа. С постигането на съгласие и рестартирането на дейността на федералното правителство инвеститорите очакват традиционния отчет за молбите за помощи при безработица. Останалата част от ключовите данни, включително докладите за инфлацията и продажбите на дребно, се очаква да бъдат пуснати в предстоящите дни.

"Очакваме да видим повишена волатилност след оповестяването на данните. Досега просто следяхме политиката, а сега ще се насочим пак към фундаментите", каза Джордж Гонкалвес, стратег в Nomura.

Основните показатели са c особена важност за пазарите, тъй като от тях зависи до голяма степен решението на Федералния резерв за бъдещето на количествените улеснения. Пазарните участници продължават да очакват централната банка да започне поетапно свиване на стимулите, макар че изгледите това да се случи на предстоящето заседание в края на месеца не са обнадеждаващи.

"Не очакваме изтъняване с оглед на кандидатурата на Йелън", заяви Марк Лушчини, позовавайки се на решението на президента Барак Обама да предложи Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке. "Има голямо сходство между Бернанке и Йелън, като настоящата миролюбива нагласа ще продължи и дори може да се увеличи", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още