Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Седмицата започва с нов рекорд за Dow*

Повишението при другите два водещи индекса в САЩ в понеделник е от 1%

Седмицата започва с нов рекорд за Dow*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски индекси започват новата седмица с ръстове, след като в петък стана ясно, че налице е силен ръст на заетостта в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с близо 300 пункта, достигайки абсолютен рекорден размер. От своя страна широкият показател S&P 500 се покачва с над 1%, след като в четвъртък за първи път премина прага от 4000 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite също прибавя 1%.

В петък министреството на труда съобщи, че американските работодатели са открили най-големия брой нови работни места от седем месеца насам след подобрение в повечето индустрии през март.

Работните места извън селскостопанския сектор в страната са се увеличили с 916 хил. през миналия месец, а стойността за февруари беше ревизирана до 468 хил. нови работи места, показват данните на Министерството на труда. Равнището на безработица е спаднало до 6%, а процентът на участие на работната сила е нараснал.

„Това отразява вдигането на ограниченията, ускоряването на ваксинациите и тласъка на фискалните стимули“, казва Ану Гагар, старши международен инвестиционен анализатор на Commonwealth Financial Network. „По-бързият растеж при работните места и заплатите може да има възодящ натиск върху цените и да постави на изпитание търпението на Фед с облекчената парична политика“, допълва той.

Междувременно акциите на автомобилопроизводителя Tesla поскъпват с 4,8%, след като компанията представи данни за производството и доставките, които задминаха очакванията.

Книжата на GameStop пък се свиха с 6,3%, след като продавачът на дребно обяви, че може да продаде акции на цена до 1 млрд. долара.

Пазарът продължава да надгражда доброто си представяне, след като по-рано миналата седмица американският президент Джо Байдън представи своя многомилиарден инфраструктурен план за стимулиране на икономиката, който частично ще бъде финансиран от увеличение на корпоративните данъци до 28%.

Същевременно в понеделник стана ясно, че финансовият министър на САЩ Джанет Йелън подкрепя идеята за световна корпоративна минимална данъчна ставка като начин да се предотврати преместването на компании в търсене на по-ниски данъци.

По отношение на борбата с коронавируса в събота САЩ отчетоха пореден ден с рекорден брой ваксинирани.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 1,725% и 2,377%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, пък намалява до 92,62 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола намалява с над 2% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 2,2% до 63,44 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – с 2,3% до 60,05 долара за барел.

Златото също поевтинява с 0,1% до 1727,1 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Бившият началник на Пентагона иска повече американски войски в България