IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът одобри Джанет Йелън за председател на Федералния резерв

Йелън ще трябва да реши дали да продължи политиката на Бен Бернанке за плавно оттегляне на паричните стимули

08:23 | 07.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Американският Сенат одобри Джанет Йелън за председател на Федералния резерв на САЩ с 56 гласа “за” и 26 “против”, предаде Ройтерс. Йелън е и първата жена – шеф на американската централна банка.

Част от сенаторите, които заплашиха, че ще гласуват против Йелън, не успяха да стигнат до Вашингтон за гласуването заради лошото време и отложените полети, отбелязва FT.

Някои от републиканците в Сената, които по принцип не подкрепят програмата за изкупуване на облигации на Фед, гласуваха против Йелън. Според тях фондовите пазари са станали зависими от “лесните пари”, които Фед излива в икономиката.

Джанет Йелън, чийто мандат започва от 1 февруари, ще трябва да реши дали да продължи политиката на Бен Бернанке за плавно оттегляне на паричните стимули. Възможно е тя да реши друго, в зависимост от състоянието на икономиката.

Бернанке, който ще председателства още една среща на Фед в края на януари, даде през декември насоки за вероятните действия на институцията през тази година. Малко е вероятно американската централна банка да повиши основната лихва, тъй като безработицата все още не е достигнала 6,5%. В момента нивото й е 7 на сто.

Финансовите регулации също ще попаднат във фокуса на Федералния резерв. Джанет Йелън заяви наскоро, че е важно да се сложи край на твърде големите, за да фалират банки.

Джанет Йелън също така защитава идеята, че Фед може да толерира и малко по-висока инфлация, ако това е цената за борбата с високата безработица. Тя обаче е твърд поддръжник на повишението на основния лихвен процент при заплахата от прекомерна инфлация.

Междувременно Сенатът отложи вота за удължаването на помощите за безработица на 1,3 млн. американци. Мотивът – студеното време и отменените полети, заради които някои сенатори не успяха да стигнат до Вашингтон за гласуването.

“Целта е да имаме реален дебат как и дали да удължаваме изплащането на помощи за безработица и как да накараме икономиката да расте”, коментира зам.-лидерът на републиканците в Сената Джон Корнин.

Специалната федерална програма осигуряваше по 300 долара седмично в продължение на 28 седмици за безработни американци, които вече не получават стандартните помощи при безработица. На 28 декември 1,3 млн. души изгубиха обезщетенията си по програмата и ако тя не бъде удължена се очаква още 2 млн. души да изгубят обезщетенията си през първите шест месеца от годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още